Kızamık Artık Yetişkinlerde…

Kızamık Artık Yetişkinlerde…

Bu içerik 3011 kez okundu.
Reklam

Bu aralar Almanya, Amerika gibi ülkelere seyahat etmeyi düşünüyorsanızve küçük yaşlarda Kızamık hastalığı geçirmemişseniz, şu anda salgın olan ve bulaşıcı bir hastalık olankızamık hastalığına karşı dikkatli olmanız gerekiyor çünkü bu aralar bu Avrupa ülkelerinde kızamık salgını var. Kızamık salgınının nedeni ise, Avrupa’da yaşayan ve ayrıca da bebekken 12 ve 15. aylarda yapılması gereken kızamık aşısını yaptırmaya herhangi bir nedenden dolayı direnmiş olan bireyler.

 

Hangi hastalık türü olursa olsun, hastalığa yakalanmak sağlık açısından kötü bir durum olmasının yanı sıra, tatil ya da iş gibi birçok planınızın yarım kalmasına neden olmasından dolayı istenmeyen bir durum elbette. Hele de evinden uzak bir yerde ciddi sonuçları olabilecek bir hastalığa yakalanarak hasta olmak ve iyileşmeye çalışmak oldukça zor. Eğer siz de bu Avrupa ülkelerine seyahate çıkmayı düşünüyorsanız hastalıktan korunabilmeniz için önlem almanız da yarar var. Kızamık hastalığına yakalanmamak için öncelikli şart ise, bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak ve hava yolu ile solunarak bile çok rahat bulaşan bir hastalık olmasından dolayı kızamık hastası kişilerle aynı ortamda bulunmaktan kaçınmak.

 

Ayrıca kızamık hastalığı hapşırmayla bile kolayca bulaşan bir hastalık olmakla beraber, ciddiye alınması gerekli çünkü ishal, akciğer, gırtlak, orta kulak iltihabı ve hatta beyin iltihabına kadar ilerleyerek ölüm veya sakatlıkla bile sonuçlanabiliyor.Bu nedenle eğer siz de kızamık hastalığına yakalandıysanız, nezle veya gripte olduğu gibi hastalığı ayakta geçirmeye çalışmayın, beslenmenize ve uykunuza dikkat ederek bol bol dinlenin. 

 

Çoğumuzun çocukken geçirdiği bir hastalık olan ve genelde de çocuk hastalığı olarak bilinen kızamık, virüslerin neden olduğu ateş, deride döküntü, burun akıntısı, halsizlik ve gözlerde kızarıklıkla oluşmakta. Bunun yanı sıra, genellikle küçükken geçirilen bir çocuk hastalığı olmasına rağmen çocukluk çağındakızamık hastalığı geçirmemişseniz, yaşlanınca bile kızamık olabilirsiniz yani hastalığı geçirme ihtimaliniz her zaman var. 

 

Genellikle beş gün kadar süren kızamık, vücutta ilk görüldüğü yerden itibaren kaybolmaya başlıyor ve hastalığa karşı bağışıklık kazandığınız için bir daha kızamık geçirmiyorsunuz. Kızamık hastası olan biriyle aynı ortamda bulunmanız bile kızamık olmanıza neden olabilir çünkü bu hastalar konuşarak veya öksürerek bile hastalıklarını kolayca size bulaştırabilirler. Ayrıca hastaların havlular ve çamaşırlar olmasa bile, kullandıkları çatal, bıçak gibi şahsi eşyalarından da uzak durmak gerek. Kızamık hastalığının en çok bulaştığı zaman ise Mart ve Nisan gibi kış mevsiminin sonunda yer alan ve direncin düşük olduğu aylar. 

 

Eğer siz de küçükken kızamık geçirmemişseniz ve bu yetişkinken bu hastalığı geçirmekten korkuyorsanız, belirtilerine bakarak hastalığa yakalanıp yakalanmadığınızı anlayabilirsiniz. Kızamık virüsü vücuda yerleşikten 3 hafta sonra belirtileri görülmekte. Önce öksürük, hapşırık, hafif tireme ve hafif ateş görülmeye başlar. Kızamık olduğunuzun en büyük belirtisi ise ağız içinde gri ve de beyaz renkli görülen pamukçuklar ve deride meydana gelen kabarıklıklar. Kızamığa yakalandıktan sonra hızlı bir şekilde iyileşebilmek için belli bir ilaç alamazsınız çünkü kızamığın belirli bir ilacı yok. Hastalığı tamamen geçirinceye kadar bir odada dinlenmeniz gerekli. Eğer ateşiniz varsa bu ateşi düşürebilmek için süt, meyve suyu gibi içecekler ve protein yönünden zengin gıdalarla beslenmeniz ve bolca dinlenmelisiniz.Küçükken kızamık olmamış ve bu hastalığı geçirmekten korkuyorsanız, yetişkinler için son yıllarda geliştirilen aşı sayesinde siz de kızamık aşısı olarak bağışıklık kazanabilirsiniz.

 

Ayrıca yaptıracağınız kızamık aşısı, kabakulak ve kızamıkçık hastalıklarına karşı da oldukça etkili ve bu nedenle de avantajlı bir aşı türü.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Tecno Spark 10 Pro
Tecno Spark 10 Pro "PUBG Mobile" Kaç FPS Veriyor? 2023