Kapadokya Turizminin Ekonomiye Etkisi

Kapadokya Turizminin Ekonomiye Etkisi

Bu içerik 1065 kez okundu.
Reklam

Kayadan oluşan evleri, kiliseleri ve özellikle de peri bacalarıyla turistleri kendine çeken Kapadokya'da yapılan balon turları hem bölgenin hem de Türkiye'nin ekonomisine ve turizmine büyük ölçüde katkı sağlıyor. Uçhisar, Çavuşin, Göreme ve Ürgüp merkezli olarak düzenlenen balon turları aynı zamanda yerli ve yabancı turistlerin de büyük ilgi gösterdiği etkinliklerden biri. Turistler 200 Euro karşılığında yaklaşık 45 dakika süren Kapadokya turu ile Kapadokya'nın tüm tarihi ve doğal güzelliklerini havadan izleme ve keyfini sürme fırsatını yakalıyorlar. Kapadokya bölgesinde balon turunu düzenleyen 25 firma yer alırken, bu balon turlarının Kapadokya'ya ve Türkiye ekonomisine ve turizmine katkı sağladığı herkesin hemfikir olduğu bir konu.

 

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Nevşehir Temsilcisi Sinan Çetinkaya gazetecilere yaptığı açıklamada 2014 yılında 424 bin turistin Kapadokya'yı bu balonla havadan görme ve izleme fırsatı yakaladığını belirtirken, "Bir turistin Kapadokya'da yalnızca balona bindiği düşünülürse yalnızca bir kişi 200 Euro harcamış oluyor. Bu rakamı 424 bin kişi ile çarptığımızda ise 84.8 milyon Euro anlamını taşıyor" dedi.

 

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Nevşehir Temsilcisi Sinan Çetinkaya, bu balon işletmeciliğinin Kapadokya bölgesinde ciddi bir sektör halini aldığını ifade edip, "2014 yılında bu bölgede sıcak hava balonu 319 gün uçuş yaptı. Dolayısıyla Kapadokya ve Nevşehir'i kalkındıran, turistlerin buraya gelmesini sağlayan, Kapadokya için bacasız sanayi de bu sıcak hava balonudur diyebiliriz. Geçmişte yerli ya da yabancı turistler yalnızca Kapadokya bölgesini gezer ve balona binerdi ancak şimdi balona binmeye geliyorlar ve Kapadokya'yı geziyorlar" dedi. Dünya'da en çok balon uçuşu gerçekleştirilen yerlerin başında gelen Kapadokya için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Nevşehir Temsilcisi Sinan Çetinkaya; "Yurt dışında 300 balon havalansa senede bir kere festival düzenleniyor. Kapadokya'da ise her gün ayrı bir festival yaşanıyor. Burada yaşanan ve yapılan her şey Dünya'da bir ilk olarak gerçekleştiriliyor. Mesela Slot Hizmet Merkezi ve İşletmesinin var olması önemli bir unsur. Slot, sıralama demek oluyor biz burada sıralamayı farklı değerlendirdik ve uçuş hakkı olarak belirledik. Bütün balon sayılarını belirleyip, uçuşa elverişli olanlar üzerinden toplam orana bölerek yaptığımız hesaplamada 100'e tamamladık" Uçuşları belli kurallara ve belli bir programlı sisteme bağladıklarını belirten Çetinkaya, "Dünya'da ilk kez uygulanan sistemler Kapadokya'da hayata geçirildi. Balonların her türlü kural ve programları belli bir sistem üzerine kuruldu. Dünya'da bir çok yerde sıcak hava balonu ile uçuşlar sağlanırken en yoğun ve sık olarak gerçekleştirilen yer Kapadokya'dır" dedi.

 

Kapadokya ve ülkemiz için ciddi bir gelir kaynağı ve merkezi olan Kapadokya ününü korumaya ve sürdürmeye devam edecek gibi gözükürken, festival havasında gerçekleştirilen uçuşlar bir çok insanın da katılmayı istediği tatil planları arasında yer alıyor. 

 

Üç tarafı denizlerle kaplı ülkemizin deniz, kum, güneş turizminin yanı sıra tarihi özellikleri de öne çıkarken, bu etkinliklerle farkındalık yaratılarak turizme katkı sağlanması da ayrı bir durum. Ülkemizin dört bir yanında ayrı bir güzellik ve tarih dokusu yer alıyor. Ancak bu yapılarda farklılık ve çeşitlilik sunan şehirler bir adım öne çıkarken, yalnızca yerli turistleri değil aynı zamanda yabancı turistleri de çekmeyi başarmış.

 

Bu beceriyi sağlayan Kapadokya, sıcak hava balonu turları ile de ayrıcalıklı bir tatil keyfi sunuyor. Mutlaka görülmesi ve yaşanması gereken deneyimler arasında yer alan sıcak hava balonu ile Kapadokya turu yapmak yalnızca 200 Euro bedelinde. Muhteşem bir manzara izlemek için bu parayı ödemek mutlaka değecektir.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Tecno Spark 10 Pro
Tecno Spark 10 Pro "PUBG Mobile" Kaç FPS Veriyor? 2023