Meliha Teyze

Meliha Teyze

Bu içerik 1139 kez okundu.
Reklam

Sarı bir taksideyim ve İstanbul'da dört dönüyorum. Taksi, diye seslenen herkesin önünde duruyorum ve fark etmeyerek kapıyı açan beni gördüğünde şaşırıyor ancak gelin deyince de yanıma oturuyorlar. Bazen de taksinin camından sarkarak insanları taksiye binmeye çağırıyorum. Evladım sağolasın diyerek binenler çok. Kadınlar, gençler ve yaşlılar oldukça cesur. Erkekler daha çok kuşkuyla bakıyor, ne oluyor? diye. Arabada gizli kamera mı var, neden çağırıyor diye bakıyorlar. Gençler, yaşlılar, adamlar, kadınlar... Sevgililer, bekarlar, aileler... İşten çıkmış eve giden insanlar, kurstan çıkmış öğrenciler, otobüs durağındakiler olmak üzere herkese yolculuk daveti yapıyorum.

 

Maslak'tan Karaköy'e, oradan Nişantaşı'na, Haliç'e, Şişli'ye oradan da Ulus, Bebek ve Taksim'e kadar bir çok hayat ve bir çok öykü...

 

İnsanlara dokunmak, hikayelerini dinlemek oldukça heyecan vericiydi. Gerçek bir şeyler dinlemek bambaşka bir duygu. Kurgulanmış en hikaye bile gerçek hayat hikayelerinin yanında yavan kalıyor.

 

Taksiye binen kişilere, daha güzel bir dünyaya inanmak adına bir çok nedenimiz olabiliyor, hadi sen de bir neden söyle, diyorum.

 

Önce nasıl mutlu olmayı başardıklarını sorduğumu düşünüyorlar ve başlıyorlar anlatmaya. Öyle güzel yanıtlar aldım ki; anne ve babasıyla birlikte oturduğu için mutlu olanlar, mutluluğun torunda olduğunu söyleyenler, tostun en güzel tarafını sevgilisi ile paylaşanlar, kocası mutlu olacağı için sevmediği film izleyenler, simitlerini kuşlarla paylaşanlar, sokak hayvanları için mama ve su kaplarını ihmal etmeyenler...

 

Herkesin bir çok derdi var ancak iyilik de bulaşıcı değil mi? Hepimizin ihtiyacı farklı gözlerle etrafımıza bakabilmek.

 

Taksi bir otobüs durağı önünde duruyor ve bir teyze görüyoruz. Gözlüklü, güzel bir teyze. Param yok çocuğum, diyor. Gerek yok paraya, gel sen, diyoruz. Elinde kuş yemleri var, nedir ki bunlar? diye soruyorum. Şişli'de kuş yemi sattığını söylüyor ve seni Allah gönderdi diyor, otobüs beklediğini ancak biletinin olmadığını söylerken, şoförden rica edeceğini, kabul etmezse eve kadar yürüyeceğini söylüyor.

 

Meliha Teyze Karadenizli. 1944 Ordu Ulubey'de dünyaya gelmiş. Meliha Teyze hayırsız, kumarbaz kocadan çektiklerini anlatıyor. 17 yıl boyunca 6 çocuk ile açlık ve sefaletinden bahsediyor. Ancak hayran olunacak derecede pozitif ve güçlü bir kadın, aynı zamanda iyimser. Mutlu olmak adına bir takım sebepler bulabiliyor ve hayalleri var. İyi şeylerin kendisini bulduğunu, çok çalıştığını ve hala da çalıştığını söylerken mutsuz olmadığını belirtiyor. Köyde gelecek olmadığını fark ederek en büyük çocuğu 12 yaşında olmak üzere tembel bir koca ve 6 çocukla birlikte İstanbul'a göçüyorlar. Önce tel fabrikasında ardından karbon kimya şirketin ve oradan da bir çok yerde çalışmaya başlıyor. Yaptığı işler de, temizlikçilik, çaycılık ve yemek servisi gibi işler... En sonunda gündelikçi olarak bir eve giriyor ve orada 16 yıl çalışıyor. Gün geldiğinde oradan da bıkıyor ve ayrılıyor. Pazarda yaptığı el işlerini ya da topladığı rokaları satıyor. En sonunda da Şişli Meydanı'nda kuş yemi satmaya karar veriyor.

 

Muhteşem bir kadın Meliha Teyze, yaşam gücüne, hayata bakışına ve mutlu oluşuna hayran kalmamak elde değil. Takside geçirdiğimiz bir gün boyunca bir çok insanla karşılaştık. Her birinin apayrı, farklı farklı hikayeleri ve söyleyecek sözleri vardı. Dinledik. Biraz mutlu, biraz hüzünlü, biraz gülümseyerek, biraz ağlayarak tüm günü insan hikayelerini dinleyerek geçirdik. Yaşananlar bir kağıda, bir yazıya sığmayacak kadar güzel ve hüzünlüydü. Ve tüm bunları yaşadıktan sonra kendime dönüp, görüyor musun, dünyaya inanman için bir çok neden var, dedim. Sizce de öyle değil mi?

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Tecno Spark 10 Pro
Tecno Spark 10 Pro "PUBG Mobile" Kaç FPS Veriyor? 2023