Adana'da hizmet sektörünü canlandırmak için eylem planı hazırlandı

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hüseyin Çelik, Adana'nın Gayri Safi Milli Hasıla'daki payının yüzde 65'inin hizmet sektöründen oluştuğunu söyledi. Çeşitli sebeplerle harekete geçirilmeyen bu potansiyeli çok daha ileri bir noktaya taşıyacak eylem planı hazırladıklarını kaydetti. Adana Ticaret Odası (ATO)'nın Ekonomi Bakanlığı işbirliğiyle düzenlediği “Dünyada ve Türkiye’de Hizmet Sektörünün Yeri ve Çukurova’nın Potansiyeli Çalıştayı” sonuç raporuna ilişkin toplantıda konuşan Çelik, bölgenin kalkınmasında hizmet sektörüne nasıl bir hareketlilik kazandırı, ihracatı arttırabileceklerinin derdine düştüklerini ifade etti. Söz konusu taslak eylem planının, sektör temsilcileriyle yaptıkları çalıştayın neticesinde ortaya çıktığını belirten Müsteşar Yardımcısı Çelik, "Arzu ediyoruz ki bu eylem planı, ATO Yönetim Kurulu tarafından kabul edildikten sonra önümüzdeki bir ay içerisinde kamuoyuna tanıtımı yapılsın. Onun uygulanması için herkes görevini üstlensin." şeklinde konuştu.

Adana'da hizmet sektörünü canlandırmak için eylem planı hazırlandı
Adana'da hizmet sektörünü canlandırmak için eylem planı hazırlandı
Bu içerik 1194 kez okundu.
Reklam
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hüseyin Çelik, Adana'nın Gayri Safi Milli Hasıla'daki payının yüzde 65'inin hizmet sektöründen oluştuğunu söyledi. Çeşitli sebeplerle harekete geçirilmeyen bu potansiyeli çok daha ileri bir noktaya taşıyacak eylem planı hazırladıklarını kaydetti. Adana Ticaret Odası (ATO)'nın Ekonomi Bakanlığı işbirliğiyle düzenlediği “Dünyada ve Türkiye’de Hizmet Sektörünün Yeri ve Çukurova’nın Potansiyeli Çalıştayı” sonuç raporuna ilişkin toplantıda konuşan Çelik, bölgenin kalkınmasında hizmet sektörüne nasıl bir hareketlilik kazandırı, ihracatı arttırabileceklerinin derdine düştüklerini ifade etti. Söz konusu taslak eylem planının, sektör temsilcileriyle yaptıkları çalıştayın neticesinde ortaya çıktığını belirten Müsteşar Yardımcısı Çelik, ″Arzu ediyoruz ki bu eylem planı, ATO Yönetim Kurulu tarafından kabul edildikten sonra önümüzdeki bir ay içerisinde kamuoyuna tanıtımı yapılsın. Onun uygulanması için herkes görevini üstlensin.″ şeklinde konuştu.

Gümrük Birliği (GB) Anlaşması'nın 2016'da revize edileceğini belirten Hüseyin Çelik, teknik mutabakatları sağlanan girişime ilk defa hizmet sektörünün de gireceğini vurguladı. ATO'daki toplantıda konuşan Çelik, ″Dolayısıyla Avrupa Birliği (AB) pazarının Türkiye'ye, oradan da Çukurova'ya açıldığı bir hizmet sektörü ayağında daha kolay regülasyonların olduğu bir döneme giriyoruz. Bu aynı zamanda o döneme bir hazırlık. Şimdi ödevimizi çalışıp tohumları ekmezsek, yağmur yağdığında bir bitkimiz olmayacak.″ dedi. Dünyada gelişmişlik arttıkça hizmet sektörünün payının da büyüdüğüne işaret ederek, bu alanda gelişmiş ülkelerde oranların ortalama yüzde 75-85'ler seviyesine çıktığını hatırlattı. Türkiye'nin şu anda yüzde 63'ler, Adana'nın sie yüzde 65'ler düzeyinde olduğunu ifade eden Çelik, ″Bu demektir ki hizmet sektöründe alınabilecek çok yol var. Dünya ölçeğine göre ülkemizdeki oran binde 1'ler gibi. Türkiye ölçeğinde ihracat içerisindeki payı yüzde 25'lerde. 157-160 milyar dolar sanayi ve tarım, 55 milyar dolar da hizmet sektörü ihracatı var ama Gayri Safi Milli Hasıla'ya bakıldığında yüzde 65; hizmet sektörü yüzde 25–65 ile tam bir tenakuz var. O yüzden bu müthiş bir fırsat. Bu yüzde 25'i yüzde 77'e çıkarabilecek bir potansiyel var. Genç işsizlik için ciddi bir fırsat. Türkiye'nin en önemli sorunu terör ve ikinci sırada genç işsizliği. Hizmet sektörünün yapısı, özellikle iyi eğitim almış geçler için müthiş bir fırsat sunuyor.″ diye konuştu. Adana'nın daha önce sağlık turizminde model olduğunu ancak bunun tek başına kendilerini kesmediğini belirten Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Çelik, hizmet sektörünün tamamının gelişimine katkı sağlayacak bir çalışmanın içinde olduklarını dile getirdi.

ATO'nun hizmet sektörüyle ilgili çalışmalarının koordinatörü Prof. Dr. Nejat Erk ise şehirde bu işle uğraşan yaklaşık 97 kişiyi biraraya getirdiklerini anlattı. Bu komitelerde, ″İlin ihracatını iki yılda üç katına çıkarmak veya yüzde 30 arttırmak için ne yapılabilir?″ sorusunu sorduklarını açıklayan Erk, şöyle devam etti: ″Bir şeyin aksiyon planı olabilmesi için bir problem olacak. Bunu nasıl aşacağınızı anlatacaksınız. Bu süre içinde olabilmiş ve sorumlu kişiler olacak. Biz bu mantıkla çalıştık. Şu ana kadar takvimimiz çok iyi gidiyor. Adana'nın bu çalışmalarda bir adım önde olması çok önemli. ATO yönetimi uygun görürse ocak, şubat ayında bütün sektörlerde neler yapılabileceği konusunda bir rapor yayımlama imkanı olur.″

ATO Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe de Adana'daki hizmet sektörünün inşaat, gayrimenkul, toptan ve perakende ticaret, ulaştırma lojistik, turizm, konaklama, yiyecek içecek, bilişim, finans, eğitim, sağlık, eğlence ve spor gibi alt dallarını incelediklerini aktardı. Bugüne kadar yapılan çalışmaların değerlendirilip bir vizyon oluşturulacağını belirten Menevşe, hizmet sektörünün ihracata katkısının masaya yatırılacağını kaydetti. Çok önemsedikleri hizmet sektörünün, Adana ve Mersin ölçeğinde ülke ortalamasının daha üstünde katma değer sağladığını sözlerine ekledi .Toplantıya ATO Meclis Başkanı Tarkan Kulak ve üyeler de katıldı. CİHAN
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Tecno Spark 10 Pro
Tecno Spark 10 Pro "PUBG Mobile" Kaç FPS Veriyor? 2023