Hamaney'den Suudi Arabistan'a sert idam tepkisi

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Şeyh Bakır en-Nemr'in idam edilmesiyle ilgili Suudi Arabistan'ı şiddetle kınadı

Hamaney'den Suudi Arabistan'a sert idam tepkisi
Hamaney'den Suudi Arabistan'a sert idam tepkisi
Bu içerik 1039 kez okundu.
Reklam

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Şeyh Bakır en-Nemr'in idam edilmesiyle ilgili Suudi Arabistan'ı şiddetle kınadı. Suudi Arabistan'da gerçekleşen idamları "cinayet" olarak nitelendiren Hamaney, dünya kamuoyunun Yemen ve Bahreyn'deki benzer olaylara gereken ilgiyi göstermesi gerektiğini bildirdi.

Ayetullah Ali Hamaney kendi sitesinde yayınlanan açıklamasında, "Bu mazlum din alimi halkı silahlı eyleme teşvik etmediği gibi, gizlice komplo girişiminde de bulunmuyordu. Onun tek yaptığı şey dini gayretinden kaynaklanan aleni olarak eleştirmek ve Emri Bil Maruf ve Nahyi Anil Münker görevini yerine getirmektir." dedi. Hamaney, "en-Nemr'in idam edilmesi Suudi rejiminin fahiş siyasi hatalarından biridir." ifadesini kullandı. Hamaney ayrıca, "Bu mazlum şehidin haksızca akıtılan kanı kuşkusuz hızla etkisini gösterecek ve ilahi intikam eli Suudi siyaset adamlarının yakasına yapışacak." açıklamasında bulundu.

İnsan hakları ve demokrasi savunucularının idamlar karşısındaki sessizliğini de kınayan Ayetullah Hamaney, İslam dünyası ve tüm dünyanın bu olay karşısında sorumluluk hissetmeleri gerektiğini söyledi.

Yemen halkının 10 ayı aşkın bir süredir devam eden hava operasyonlarını hatırlatan Hamaney, insan hakları ve adalete bağlı olan kimselerin ülkedeki durumu takip etmeleri ve sorumsuzluk içinde olmamaları gerektiğini söyledi.

En-Nemr'ın, Suudi Arabistan'da Şiilerin yoğunlukta yaşadığı Katif'te 2011 yılında başlayan gösterilerde etkin rol oynadığı iddia edilmişti. En-Nemr, gözaltına alınacağı sırada kaçmaya çalışırken yaralı olarak yakalanmış, ardından ise 2013 yılında mahkemeye çıkartılmıştı. Şii alim; fitne çıkartmak, yönetime direnmek, ateş açmak şeklinde suçlamalardan yargılandı. En-Nemr'in vaazlarında sık sık Şiilere baskı yapıldığını dile getirdiği belirtiliyor. CİHAN

Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Tecno Spark 10 Pro
Tecno Spark 10 Pro "PUBG Mobile" Kaç FPS Veriyor? 2023