Zeybekçi: Asgari ücret 1300 lira olarak 1 Ocak’tan itibaren uygulanacak

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Meclis’te asgari ücret ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Asgari ücretin net 1300 lira olarak uygulanması ile ilgili en ufak bir tereddüt olmadığını belirten Zeybekçi, “Bu olacaktır ve 1 Ocak’tan itibaren uygulanacaktır.” dedi.

Zeybekçi: Asgari ücret 1300 lira olarak 1 Ocak’tan itibaren uygulanacak
Zeybekçi: Asgari ücret 1300 lira olarak 1 Ocak’tan itibaren uygulanacak
Bu içerik 1076 kez okundu.
Reklam
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Meclis’te asgari ücret ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Asgari ücretin net 1300 lira olarak uygulanması ile ilgili en ufak bir tereddüt olmadığını belirten Zeybekçi, “Bu olacaktır ve 1 Ocak’tan itibaren uygulanacaktır.” dedi.

Zeybekçi, ayrıca Diyarbakır'ın Silvan ilçesindeki operasyonları değerlendirdi. Yaşananları üzülerek takip ettiklerini söyleyen Zeybekçi ″Milletin vücuduna sirayet etmiş virüsten kurtulana kadar operasyonlar sonuna kadar devam edecek.″ ifadelerini kullandı.

1 Kasım Milletvekili Genel Seçimi'nin ardından, 26. dönemde görev yapacak milletvekillerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kayıt işlemleri devam ediyor. Meclis Şeref Holü'nde kurulan masalarda Ekonomi Bakanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Denizli Milletvekili Nihat Zeybekçi Denizli milletvekilleriyle birlikte kaydını yaptırdı. Zeybekçi, kayıt işlemleri sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Denizli milletvekilleri olarak kayıt yaptırmaya geldiklerini belirten Zeybekçi, “Memleketimizi milletimize ve Denizli’mize hayırlı olsun. Bugün G20’de nöbetçi devlet başkanı ve başbakanlara ve kurum başkanlarını karşılama görevimiz var. buradan da koşarak Antalya’ya gideceğiz. Dün Suudi Arabistan Kralı Salman ilk gelen devlet başkanıydı. Bugün 13.30’da başlayarak yarın da devam edeceğiz.” diye konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun iş dünyası temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve sendika başkanlarıyla 7 saat süren çok faydalı bir görüşme yaptığını kaydeden Zeybekçi, “İstişareler yapıldı. Onun öncesinde de hükümetin ilgili bakanları ve ilgili uzmanlarla beraber vaatlerimizle ilgili toplantılar yapıldı. Başbakanımızın da çok net bir şekilde açıkladığı gibi vaatlerimizin kanun gerektirmeyenleri asgari ücret gibi bunlar 3 ay içinde mutlaka hiçbir taviz verilmeden uygulanacak. Bir çoğu, hemen hemen yüzde 90’lık bir kısmı vaatlerimizin gerçekleştirilecek.”ifadelerini kullandı.

ASGARİ ÜCRET 1 OCAK'TA UYGULANACAK

Bunların içinde önemli olanları, daha doğrusu dengelerle ilgili özel sektörü ilgilendiren bütçe dengeleriyle ilgili olanların en önemlilerinden birisinin de asgari ücret olduğunu vurgulayan Zeybekçi, şunları kaydetti: “Asgari ücretin 1300 lira olarak uygulanması, çalışanlarımızın eline 1300 lira olarak net geçmesi ile ilgili en ufak bir tereddüt yoktur bu olacaktır ve 1 Ocak’tan itibaren uygulanacaktır. Tabi bunun reel sektöre bir yük getirmeside doğaldır. Normaldir. Biz orada şöyle bir hesap yaptık. 2016 asgari ücret beklenti zammını üzerine koyarak aradaki farkı bulduk, aradaki farkla ilgili de ne yapılabilir onu gözledik. Dün açıkladığım konuda hazine katkı verecek asgari ücrete, böyle değil. Yani asgari ücretin bir kısmını hazine ödeyecek anlamında değil, yüklerle ilgili yani sigorta primleriyle ilgili diğer vergi yükleriyle ilgili. Bir kısmının da indirim yapılarak. Tabi sonuçta en sonunda hazineye yani sosyal güvenlik sistemindeki açıkları en son götürüyorsunuz hazine ile kapatıyorsunuz. Orada açıkları biraz daha fazlalaştırarak, yani yük alarak, işveren hisselerinde yükleri azaltarak bir paylaşmaya işveren üzerindeki yükü azaltmaya, Türk özel sektörünün özellikle ihracatını özellikle KOBİ’lerin çünkü bizi Anadolu’daki 50-100 kişi çalıştıran küçük ölçekli şirketlerimizin bu konulardan çok daha fazla etkileneceğini düşünüyoruz. Böyle bir paylaşım olacak yükü hafifletme anlamında bir paylaşım olacak ve hükümetimizin bununla ilgili bir çalışması var. Net bir şekilde birkaç gün içinde yani şu yoğunluklar geçsin, yeni hükümet açıklansın, hükümet kurulsun, yemin törenleri de yapılsın. Acelesi de yok, zaten çünkü, 1 Ocak itibariyle uygulanacağı için bunlar en kısa sürede gerçekleştirilecek. Yani böyle bir paylaşım olmasını hükümet olarak prensipte çalışıyoruz.”

Bir gazetecinin, 'Tedirgin olmaya gerek yok mu?' sorusuna Zeybekçi, “Tedirgin olmaya gerek yok diye değil yani bu yük getirecektir, reel sektöre bir yük getirecektir. Buradaki bizim yapmaya çalıştığımız bu yükü hafifletmek.” dedi.

VÜCUDA SİRAYET ETMİŞ BU VİRÜSTEN KURTULANA KADAR OPERASYONLAR DEVAM EDECEK

Başka bir gazetecinin, 'Silvan’daki olaylar 10. gün devam ediyor, neler söylersiniz?' sorusuna karşılık Zeybekçi, şu ifadeleri kullandı: “Üzülerek takip ediyoruz bunları. Orada Silvan’daki olaylarda güvenlik güçlerinin tuzaklanmış 15-20 tane yüksek düzeyde patlayıcıları hendekleri oradaki roketatarla polis arabalarına saldırmayı ve şehitlerimizi üzülerek takip ediyoruz. Şundan emin olun ki nasıl ki bir doktor bir operasyonu yarıda bırakmaz, bir ameliyatı yarıda bırakmazsa bu milletin vücuduna sirayet etmiş bu virüsten, bu hastalıktan kurtulana kadar bu operasyonlar sonuna kadar devam edecektir. Terör bitene kadar ama bu arada tabiki bu operasyonu yaparken vücudu zarar vermemek lazım. Vücuttan bu hastalığı, bu virüsü, bu habisi temizlerken olabildiğince de vücuda zarar vermeden bunu yapmak lazım. Güvenlik güçlerimiz, gerek askerimiz, gerek polisimiz bu konuda son derece hassas davranmaktadır. Dilerim bir an önce biter bir an önce kardeşlik hakim olur. Bakın istenen ne kardeş kavgası, istenen ne bu ülkede kardeş kanı aksın, bu ülkenin dirlik düzeni ve birliği beraberliği bozulsun istenen. Sadece budur başka hiçbir şey istenmiyor. Böyle isteyenlere karşı da bu millet topyekün gereğini yapacaktır.”

Zeybek konuşmasının ardından Denizli milletvekilleriyle beraber basın mensuplarına Denizli horoz şekeri, havlu ve yöresel ürünler ikram etti. CİHAN
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Tecno Spark 10 Pro
Tecno Spark 10 Pro "PUBG Mobile" Kaç FPS Veriyor? 2023