Ciltteki Oluşan Renkler Hastalıkları İşaret Ediyor Olabilir
İrem İnce

Ciltteki Oluşan Renkler Hastalıkları İşaret Ediyor Olabilir

Bu içerik 1346 kez okundu.
Reklam

Bugün çok önemli bir konuya vurgu yapmak istiyorum; cildimde leke oluştu diyerek kesinlikle geçiştirmemelisiniz. Çünkü vücutta oluşan bu lekeler cildin bir bileşeninden dolayı olabileceği gibi cilt hastalığına ya da sistemik bir hastalığı da gösteriyor olabilir. Bu oluşabilecek hastalıklardan ayrıntı vermek gerekirse;

 

Ciltte beyaz leke oluşumu vücut mantarının habercisi olabilir. Eğer cildinizde oluşmuş olan beyaz lekeyi kazıdığınızda kepeklenme oluşuyorsa bu bir mantar olabilir. Bu mantar çeşidi özellikle kollarda, karında, göğsün ön kısmında ya da sırta yerleşiyor. Mercimek büyüklüğünde olan lezyonlar daha sonra birleşerek daha büyük leke oluşmasını sağlayabiliyorlar. Bulaşma riski olmayan bu mantar hastalığı kaşıntı yapmıyor sadece estetik bir sorun görülüyor. Beyaz lekenin oluşturacağı bir diğer hastalık da Vitiligo'dur. Bu hastalık da tebeşir beyaz tonunda olur ve deriye renk veren hücretlerin yok olması nedeniyle meydana gelir. Vücudunuzda bir tane olabileceği gibi çok sayıda da olabilir. Bu göstergeler addison, tiroidit ve diyabet hastalıkları ile birlikte de oluşabilir.

 

Vücutta sarı lekelerin oluşması safra kesesinden ya da karaciğerin mikrop kapması durumunda da görülebilir. Bu lekelerle birlikte kaşıntı ve buna bağlı olarak da kabuklu yaralar da görülebiliyor. Pembe ya da kırmızı lekeler de, kurdeşen, vücut mantarı, gül hastalığı ya da sedef hastalığının bir göstergesi olabilir.

 

Mavi ya da mor lekeler de, kalp hastalıklarını işaret ederken, özellikle doğumsal kalp hastalıklarında parmak uçları, burun ucu, dudak ya da dil gibi bedenin uç bölgelerinde mavi ya da mor renk değişikliği ile kendini gösteriyor. Kalp yetmezliği hastalığında da dolaşım bozukluğu nedeniyle ciltte soluk, terli, gri ve mavi bir renk alabiliyor. Ciltte oluşacak mavi ya da mor lekelerin bir diğer habercisi de Koah hastalığı nedeniyle olabilir. Oksijenlenme bozukluğu ve akciğer tıkanmasından kaynaklanan koah hastalığının evresi doğrultusunda özellikle dudak ve çevresinde mor renk değişikliği görülebiliyor. Travma da mavi ya da mor leke oluşumuna neden olabilir. Özellikle de derinin altındaki yağ dokusunun az olduğu hassas olduğu bölgelerde darbeye maruz kalmak da cilt altında oluşacak olan damar kanaması sebebiyle bölgesel şekilde mor renk oluşturabilir.

 

Mavi ve mor renklerin oluşumu oldukça geniş bir kapsamda yer almaktadır. Buna ek olarak kişinin C ve K vitaminlerinden eksik kaldığı da söylenebilir. Bu vitaminlerin eksik olması durumunda deri içinde mikro kanamalar oluşması sonucunda vücutta bir çok noktada mor renk görülebilir. Vaskülit de derinin renk değiştirmesine, mor veya mavi bir renk almasına neden olan hastalıklardan bir tanesidir. Eğer vücudunuzda kırmızı leke görüyorsanız ve bu deriden kabarık ve ödemli ise vaskülit yani diğer adıyla iltihabi damar hastalığı olabilir. Vaskülit hastalığı kan damarlarında oluşacak olan farklı nedenlere bağlı olarak hasar sonucu meydana çıkan bir hastalıktır. Bu hastalığa sebep olabilecek olan hastalıklarda eklem ağrısı, karın ağrısı, halsizlik ve ateş rahatsızlıkları sistemik olarak görülebilir ya da kanlı idrar yapmak da bu hastalığa eşlik edebilir.

 

Mavi ya da mor renk kanser türlerini de işaret ediyor olabilir. Bacaklarda vaskülit olarak görülebilen mor ya da kırmızı, ağrıya sebep olan döküntü veya yaralar lösemiden kaynaklanıyor olabilir. Özellikle de sırtta görülen ani başlayan kahverengi, kabuklu döküntüler de lenfoma, meme kanseri, bağırsak ya da mide kanseri nedeniyle oluşuyor olabilir. Ciltte kahverengi leke oluşumu da böbrek yetmezliğini gösteriyor olabilir. Bu durumlarda mutlaka bir doktora görünmeniz gerekir, sakın ihmal etmeyin.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Tecno Spark 10 Pro
Tecno Spark 10 Pro "PUBG Mobile" Kaç FPS Veriyor? 2023