Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenmelisiniz

Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenmelisiniz

Bu içerik 1101 kez okundu.
Reklam

Ramazan ayı dendiğinde aklımıza hemen iftar ve sahur sofraları gelmez mi? Tabii her Ramazan ayında gündeme geldiği üzere bu yıl da kurulacak olan iftar ya da sahur sofraları beslenme uzmanlarına göre mantıklı ve makul olması gerekiyor. Bunun ilk şartının da kesinlikle porsiyon kontrolünden geçtiği belirtiliyor.

 

Porsiyon kontrolü diyet uzmanlarının her yıl üzerinde durduğu ve tekrar ettikleri önemli bir uyarı halinde. Peki, çok da kolay olmayacak olan bu kontrolü nasıl sağlayabiliriz? Ben de sizlere farklı diyetisyenlerin Ramazan ayı için hazırladığı sağlıklı Ramazan sofraları adına bir kaç öneri paylaşmak ve tüyo vermek istiyorum.

 

Ne yapabiliriz? İftar sofrasında 1 tabak çorbadan sonra ana yemeğe yer kalmayacak ve yemenize engel olacak oranda pide, bal kaymak, zeytin, pastırma ya da peynir yemek kilo aldırır. İftar sofralarında yenen miktarlara dikkat etmelisiniz ve abartmadan, acele etmeden tüketmelisiniz.

 

Çorba içmek sizde tokluk hissi yaratacaktır. Yaz sebzelerinden hazırlayacağınız mercimek çorbası ya da soğuk ayran aşı çorbası da tavsiye edilebilecek çorbalar arasında.

 

Kan şekerinizin de bir inip, bir yükselmesine engel olun. Yemek yemeye başladığınızda tercih ettiğiniz yiyecekler kan şekerinizi ani bir şekilde yükselterek daha sonra düşürerek baş ağrısı ya da başka bir takım sorunlara sebep olabilir. Bu duruma engel olmak için kan şekerinizi dengeleyecek, tok tutmaya yardımcı olacak, glisemik indeksi düşük olan besinlere mesela sebze gurubu yiyecekleri, tam tahıllı ekmek gurubu, peynir, ayran ve yoğurt gibi öncelik verin.

 

Denge, yeterlilik ve çeşitlilik olmasına özen gösterin. Her besin gurubundan süt ve yoğurt gurubu, tam ekmek gurubu, et gurubu, yağ gurubu ve sebze ve meyve gurubundan mutlaka sofranızda yer almasını sağlamalısınız. Tabağınızı dörde bölün ve her yiyecek gurubundan farklı tercihlerin yer almasını sağlayın.

 

Tehlikeli olan yiyeceklere özellikle dikkat etmelisiniz. Unlu tatlılardan, tuzlu ve salamura besinlere, kızartma ya da aşırı yağlı olan yiyeceklerden Ramazan ayında kesinlikle uzak durun.

 

Böyle yiyecekleri tüketmeniz durumunda gastrit ya da reflü bir bir takım sindirim sistemi hastalıklarına ya da kilo almanıza neden olabilirsiniz.

 

Sahura mutlaka kalkmalısınız. Sağlıklı beslenmenin en temel maddelerinden bir tanesi de öğün atlamama kuralıdır. Bu kural Ramazan ayında da geçerli olup, sahura kalkmanız ve besin tüketmeniz kadar sıvı içecekler de tüketmeniz önemlidir. Buna özen göstermeyi de unutmamalısınız. Sahurda protein ağırlıklı beslenin. Örneğin yumurta ile yapılacak olan menemen, ayran, peynir ya da yoğurt bu gurupta yer alan yiyeceklerdendir.

 

Eğer iftarınızı bir kebapçıda yapacaksanız;

 

2 adet hurma,

1 kepçe Ezogelin çorba,

1 köfte kadar tek çeşit peynir

1-2 dilim pastırma

4-5 adet zeytin ya da 2 bütün ceviz,

1/8 Ramazan pidesi

 

Ara sıcaklara dikkat edin ve ara sıcaklarda börek ya da lahmacun yemeyin. Daha sonra 1 ya da 2 tane haşlama içli köfte tercih edebilirsiniz. Mola vererek, bol su tüketin ve ardından 1 porsiyon sebzeli kebap, çoban salata ve 1 su bardağı şalgam iyi gelecektir.

 

İftarı evde yapacaksınız;

2 adet hurma,

1 kepçe sebzeli nohut çorbası,

Salata (Üstüne ceviz ve lor peynir ekleyin)

1/8 Ramazan pidesi ya da 1 ince dilim esmer ekmek. Mola vererek, bol su tüketin ardından da 1 porsiyon biber kabak dolma ya da karnıyarık gibi etli sebze yemeği, 1 porsiyon bulgur pilavı, 1 kase cacık. Yemeğin arkasından çayın yanında tatlı olarak da unsuz kurabiye tarifini deneyebilirsiniz. 1 porsiyonda 2 tane yeterli olacaktır.

İyi ve sağlıklı Ramazan ayı dilerim.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Tecno Spark 10 Pro
Tecno Spark 10 Pro "PUBG Mobile" Kaç FPS Veriyor? 2023