Sağlıkta e-nabız Dönemi Avantajları Nelerdir?

Sağlıkta e-nabız Dönemi Avantajları Nelerdir?

Bu içerik 1566 kez okundu.
Reklam

Sağlık alanında hastaların hayatını kolaylaştıran düzenlemeler her geçen gün hayata geçmeye ve hayatımızı kolaylaştırmaya devam ediyor. Türkiye’de hastanelerin geliştirilip tıbbi cihazlarla donatılması, hastanelerin iyileştirilmesi, özel hastaneler ve aynı zamanda da şehir hastanelerinin açılması gibi sağlık alanında yapılan iyileştirmelerin yanı sıra hastanelerden daha iyi hizmet alımına ilişkin birçok düzenlemeler gibi, son 10 yılda sağlık alanında bir bir hayata geçirilen yeni uygulamalar sayesinde sağlık alanında o kadar hızlı ilerleme kat ettik ki, Fransa, İtalya gibi sayılı Avrupa ülkelerinden olsalar bile sağlık sektöründe yaşadıkları aksaklıklar nedeniyle o ülkelerin bile önüne geçmiş olduk. Bundan dolayı da Amerika gibi büyük bir ülke olmasına rağmen, sağlık sistemini oturtamamış bir ülkeden bile övgü alan bir konumuna yükselmeyi başardık.Ayrıca tüm dünyada yaşanılan teknolojik gelişmeler ve sağlık alanında kendini geliştirmiş olan büyük ülkelerin sağlık sistemlerini dijital ortama taşımalarından dolayı, ülke olarak bizim de yenilikleri uygulamaya geçirmemiz kaçınılmaz bir zorunluluk halini almış oldu.

 

Sağlık Bakanlığı’nın ilaç israfını önlemek amacı ile uygulamaya koyduğu düzenlemelerden biri olan ve fabrikadan çıkan her bir ilacın hastaya ulaşana kadar geçen sürecin tek tek takip edilmesi anlamına gelen e-ilaç uygulamasına geçen Sağlık Bakanlığı, şimdi de hastaların birbirinden farklı sağlık sorunlarının hepsinin bir arada takip edildiği yeni bir sistem olan e-nabız uygulamasını başlattı. Bu uygulama, hastalar için olduğu kadar doktorlar için de yararlı. Doktorlar, özellikle de acile gelen hastaların bilinci kapalıyken e-nabız sisteminden daha önce geçirdikleri bir hastalıktan dolayı hassasiyetleri olup olmadığını ya da verecekleri ilaçların daha önce kullanmakta oldukları ilaçlarla birlikte yan etki oluşturup oluşturmayacaklarını e-nabız sisteminden kolaylıkla bakabilirler.

 

Android, Apple ve buna benzer akıllı cep telefonlarına indirilerek kullanılabilecek olan e-nabız sisteminin içeriği oldukça fazla. Örneğin, doktorlar e-nabız sistemine girerek hastanın daha önce geçirmiş olduğu bir rahatsızlık veya ameliyatvarsa, alerjik bir durum ya da önceden çekilen MR, röntgen varsa bunları e-nabız sisteminden kolayca öğrenebilecek ve de hastaya en iyi şekilde müdahale edebilecek. 

 

E-nabız sisteminin Sağlık Bakanlığı’nın üzerindeki fazladan maliyetleri de azaltacağı ve veri sistemlerini rahatlatacağı da kuşkusuz. E-nabız sisteminin getirdiği yeniliklerden biri de örneğin bir rahatsızlık geçirmişseniz, eliniz, yüzünüz ya da vücudunuzda çıkan yara benzeri gibi bir hastalık belirtisi varsa, hemen fotoğrafını çekip aile hekiminize gönderebilirsiniz ve hekiminizin bu konudaki görüşlerini alabilirsiniz. Ayrıca, sağlığınızla ilgili tüm verilerin kaydedildiği için önceden yaptırdığınız tahlil, test ya da MR, röntgeni tekrar çektirmek zorunda kalmıyorsunuz. Yapılan yeniliklere karşı farklı yaklaşım tarzlarından dolayı, birçok vatandaşın e-nabız sistemine geçişi şimdilik yavaş yavaş gerçekleşse de, uygulamanın getirdiği kolaylıklardan dolayı oldukça yoğun ilgi göreceği şimdiden belli. Aynı zamanda da doktora gitmek isterseniz, e-nabız sistemi üzerinden randevularınızı da kolayca alabileceksiniz. Daha önce geçirmiş olduğunuz hastalıkların kaydını tutan e-nabız sisteminin şaşırtıcı özelliklerinden biri de, organ bağışı yapma imkânınızın olması. Eğer isterseniz, e-nabız sistemini kullanarak organ bağışı bile yapabiliyorsunuz.

 

Sağlık Bakanlığı’nın bundan sonraki adımlarından birinin de, ö başta Doğu illeri olmak üzere birçok ildeki doktor ve salık personeli açığını kapatarak yetersiz doktor sayısının önüne geçmek veher vatandaşın eşit hizmet almasını sağlamak olduğunu biliyoruz.  Bunun yanı sıra 2010 yılından itibaren Türkiye’de uygulanmaya başlanan aile hekimliği uygulamasını daha sağlıklı bir hale getirmekte Sağlık Bakanlığı’nın öncelikle ele aldığı uygulamalar arasında. Türkiye’nin sağlık alanında yapacağı yenilikler artarak devam edecek gibi görünüyor.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Tecno Spark 10 Pro
Tecno Spark 10 Pro "PUBG Mobile" Kaç FPS Veriyor? 2023