Bedelli Askerlik

Bedelli Askerlik

Bu içerik 904 kez okundu.
Reklam

Askerlik; Türk İstiklal ve Cumhuriyetini, vatanını koruma ve kollama için savaş sanatını öğrenmek ve gereğini yapmak için de hazır kıta beklemek şeklinde tabir edilen mükellefiyet. Şimdilerde bu mükellefiyet sadece askerlik değil birde bedelli askerlik olarak değişik şekiller almaya başladı. Peki bedelli askerlik nedir?

Bedelli askerlik; ülkemizde Osmanlı döneminden bu yana zaman zaman mecburi askerliğe alternatif olarak, süre kısalığı karşılığında yükümlüden belirli bir nakit bedel alınması mantığına dayanan bir uygulama şeklidir. Bu uygulama şeklinin dayandığı ilkeler ordu ve devletin maddi kazanımlarını ve yükümlülerin de işlerini kaybetmemeleridir ve bu uygulama Anayasa Mahkemesi’ne göre de bireylerin eşitlik ilkesini ihlal etmediğine karar verilmiştir. En son olarak 1987, 1992 ve 1999 yıllarında yapılan uygulamalardan 1999 uygulaması 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminden sonra ülke ekonomisine katkı sağlaması amacıyla yapılmıştır. Son olarak da 2011 yılında ki uygulama ile 30 yaşından gün alan ve 30.000 TL ödeyen herkes askerlik vazifesini yapmış oldular. 2 Aralık 2014 tarihinde de yeni bir uygulama ile 1 Ocak 1988 ve bundan önceki tarihte doğmuş olanlar ve 18.000 TL parayı nakit olarak yatıranlar da bedelli olarak askerlik hizmetini yapmış olacaklar.

Evet bedelli askerlikte durum bu. Benim ise burada dikkati çekmek istediğim konu şu. Eskiden askerlik denildi mi herkes bir heyecanla askere gitmek ister, belki de kendini ispatlamak isterdi. Askere gitmeyen erkekten sayılmaz diye kız bile vermezlerdi. Askeri destanlarla büyütülen bir millet olduğumuz için bizlerde askerliği en ulvi görev sayar ve bir an önce ve layıkıyla yerine getirmek için gün sayardık. Hani o zaman askerlik daha mı iyiydi bilemiyoruz. Ama şu var ki şu sıralar kimse askere falan gitmek istemiyor. Acaba bunun nedeni ne.  Askerlerin binlercesini aynı yere toplayıp gereksiz bir sürü iş yaptırmak mı, askerlerin kendilerinden önce giden eş dostlarından duydukları kötü askerlik anıları mı, yoksa bir sürü gencin eğitim öğretimini ya da varsa işini gücünü ve yahut ta işyerini askerlik için erteleyemeyeceği mi? Tabi askere gitmeme isteksizliği oluşturan neden ya da nedenler hangileri bilinmez ama herkesin 18.000 TL’yi gözden çıkarıp bankalarının yolunu tuttuğu aşikar. Kazanan kim mi? Bu fırsatı yakalayan askerliği gelmiş insanlar ve bedelli askerlik kredileri çıkaran bankalar.

izmir bayan pet shop antalya rus bayan bodrum russian girls Manavgat genç bayan Beylikdüzü ukraynalı bayan Ankara türbanlı bayan
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Tecno Spark 10 Pro
Tecno Spark 10 Pro "PUBG Mobile" Kaç FPS Veriyor? 2023