Çocukların Başarısında Öğretmenler Nerede Duruyor?
İrem İnce

Çocukların Başarısında Öğretmenler Nerede Duruyor?

Bu içerik 1251 kez okundu.
Reklam

Öğrencilerin okul hayatları içerisinde yaşadığı her olay, yaptıkları her çalışma ve çevrelerinde iletişime geçtikleri herkes şöyle ya da böyle başarıları etkileyen sebeplerden olmaktadır. Ancak öğrenci başarısında birinci ve en önemli etken benim görüşüme göre öğretmendir. Şöyle bir düşünülürse aslında öğretmenler öğrencilerin en çok gördüğü kişilerdir. 

Kendimize ilkokula giden bir öğrenci profili seçelim ve bu örnek üzerinden öğretmenin rolünü daha iyi inceleyelim.

İlköğretim 2. Sınıfa giden öğrencimiz Ayşe, dört çocuklu bir ailenin üçüncü çocuğu. Sabah saat 8.30 da başlayan dersi için erkenden kalkıyor. Ancak uykusu açılmış değil. Kahvaltısını yapıyor, servisine biniyor ve okuluna varıyor. 

Arkadaşlarının neşesine dalıp uykusu açılıyor ve karşısında ilk gördüğü kişilerden biri öğretmeni. Öğretmeni ile derslerde yeni bilgiler öğreniyor. Konuşuyor, düşünüyor, gülüyor. Kısacası hayatı öğretmeninin yönlendirmesinde ve eğitiminde geçiriyor. Ayşe sabahtan akşam 16.00-17.00 saatlerine kadar aslında öğretmeni ile yaşıyor. Bu da ailesinden daha fazla bir süreyi öğretmeni ile geçirmesi anlamına geliyor.

 

Peki, Ayşe öğretmeninden nasıl etkileniyor?

 

 Öğretmenini örnek olarak gören Ayşe, öğretmeni nasıl davranırsa ne yaparsa aynen öyle yapmaya çalışan ve elinde olmadan bu şekilde davranan bir öğrenci olmaya başlıyor. Yani öğretmeni çok hırslı ve başarı için her şeyi yapan bir öğretmense Ayşe’de derslerine o derece sarılıyor. Sadece bununla da değil öğretmeni ile arası iyi bir öğrenciyse derslerini severek ve isteyerek yapıyor. 

Öğretmeninin sözünden çıkmadan derslerinde gereken başarıyı göstermeye çalışan Ayşe’nin öğretmeni eğer derslerde yeterince canlı ve etkili bir anlatım sunamıyorsa Ayşe’de dersleri ile ilgilenmiyor.

 Ağaç yaşken eğilir atasözünde olduğu gibi Ayşe öğretmenindeki başarı isteği ve çalışma aşkından etkilenerek hayatına yön veriyor. Öğretmeni sadece dersi anlatan ve öğrencilerin anlaması için çaba sarf etmeyen bir öğretmense Ayşe’de elinde olmayarak bundan etkileniyor. Ancak Ayşe için en iyi öğretmen ne hırslı ve çalışkan ne de her şeyi öğrenciye bırakmış bir öğretmen değil bence.

 Çünkü Ayşe’nin başarısında aşırı hırs ve tamamen boş vermişlik iki uç nokta. Öğretmeninin eşit oranda hırs ve çalışma göstermesine karşılık yine aynı oranda da öğrenciyi kendi gelişimi için biraz serbest bırakması gerekiyor. Kısacası öğretmen öğrencinin başarısında hem birinci rolü üstleniyor hem de öğrencinin ilerleyen yaşamında etkilerini gösteriyor.

izmir bayan pet shop antalya rus bayan bodrum russian girls Manavgat genç bayan Beylikdüzü ukraynalı bayan Ankara türbanlı bayan
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Tecno Spark 10 Pro
Tecno Spark 10 Pro "PUBG Mobile" Kaç FPS Veriyor? 2023