Akıncı: Almanya örneği Kıbrıs sorununa benzemez

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier’i kabul etti.

Akıncı: Almanya örneği Kıbrıs sorununa benzemez
Akıncı: Almanya örneği Kıbrıs sorununa benzemez
Bu içerik 511 kez okundu.
Reklam
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier’i kabul etti.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs’ta temaslarda bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ile bir araya geldi. Akıncı görüşme sonrasında basın mensuplarına açıklama yaptı. Kendisine yöneltilen “Almanya Dışişleri Bakanı’nın tecrübelerini aktarmaya geldiği” yönündeki bir soruya Akıncı, “Almanya örneği Kıbrıs konusuna benzemez. O daha farklı bir birleşme süreci yaşadılar. Ama sonuçta ayrıydılar. Bir araya geldiler. Bunun getirdiği tecrübeler var. Mülkiyet konusunda da tecrübeleri var. Bize teknik anlamda olabileceklerini söylediler. Biz de bundan memnuniyet duyacağımızı ifade ettik.” şeklince cevap verdi.

“SÜREÇLE İLGİLİ BİLGİ VERDİK”

İngiltere, Rusya ve ABD dışişleri bakanlarının da Kıbrıs’a yakın zamanda geleceğini ifade eden Akıncı, “Biliyorsunuz batı dünyasının önemli ülkelerinden dışişleri bakanları bugünlerde peş peşe Kıbrıs’a gelecek. İlki Almanya’nın oldu. Ardından İngiliz Dışişleri Bakanı olacak. Onun ardından Amerika Dışişleri Bakanı burada olacak. Yararlı bir görüşme olduğunu söyleyebilirim. Daha ziyade sayın bakan dinleyici pozisyonundaydı. Öğrenmek istediği konular vardı. Biz de kendisine süreçle ilgili bilgi verdik.” şeklinde konuştu.


“AB DIŞINDA HAYIR CEVABI İLE KALAN BAŞKA TOPLUM YOKTUR”

Kıbrıs sorunundaki çözüm çalışmalarında bulundukları noktaları Alman bakana aktardıklarını belirten Akıncı şunları söyledi:

“Kıbrıs Türk halkının hassasiyetlerini belirttik. Çözüm konusunda kararlılığımızı teyit ettik. Kıbrıs Türk halkının dünyada tek örnek olduğunu, bunu başka meselelerle de ifade etmiştim. Almana Dışişleri Bakanı’na da söyledim. Bir çözüm için ve AB’ye evet diyen ve başka bir toplumun hayır oyuyla bunun dışında kalan bir başka toplum yoktur. Dolayısıyla bizim bu konudaki samimi arzumuzu ve isteğimizi zaten kanıtlamış bir toplum olduğumuzu ifade ettim.”

“SÜRECİ DESTEKLEYECEKLERİNİ SÖYLEDİLER”

Şimdiki süreçte Kıbrıslı Türk halkının çıkarlarını korumak ve Rum halkının da çıkarlarına zarar verilmeden kapsamlı bir çözüm isteğinde olduklarını belirten Akıncı, şöyle devam etti:

“Onun yanında güven arttırıcı önlemler karşısında da kendisini bilgilendirdik. Avrupa Birliği’nden beklentilerimizi anlattık. Onlar da bu süreci sonuna kadar destekleyeceklerini söylediler. Kıbrıs Türk toplumunun Almanya ile geliştirilmesinin Kıbrıs’ta çözüme katkı yapacağı konusunun da altını çizdik. Dolayısıyla bu ziyaretin olumlu ve yararlı bir ziyaret olduğunu söyleyebilirim. Sayın İngiltere Dışişleri Bakanı geldiği zaman o da ayrılırken İngiltere’yi ziyaret etmemi önermişti. Alman Dışişleri Bakanı da aynı şekilde bizi Almanya’da görmekten mutlu olacağı şeklinde davetini iletmiş oldu. Bu anlamda da kendisine teşekkür ediyorum.” CİHAN
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Tecno Spark 10 Pro
Tecno Spark 10 Pro "PUBG Mobile" Kaç FPS Veriyor? 2023