Türkiye, Çin ile ilişkileri genişletmek için yakın temasta

Ankara’nın Pekin ile ilişkileri genişletmek için yakın çalışma içinde olduğu belirtildi.

Türkiye, Çin ile ilişkileri genişletmek için yakın temasta
Türkiye, Çin ile ilişkileri genişletmek için yakın temasta
Bu içerik 689 kez okundu.
Reklam
Ankara’nın Pekin ile ilişkileri genişletmek için yakın çalışma içinde olduğu belirtildi.

Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi Ali Murat Ersoy, G20 zirvesi öncesi Çin medyasının sorularını yanıtladı. İngilizce yayımlanan Çin Günlüğü (China Daily) gazetesine konuşan Ersoy, Ortadoğu sorunu, ikili ilişkiler ve G20 gibi konularda Türkiye’nin görüşlerini anlattı.

Türkiye’nin Çin’in ortaya attığı ‘Bir Kuşak Bir Yol’ ya da ‘İpek Yolu Ekonomik Kuşağı ve 21. Yüzyıl Deniz İpek Yolu’nu desteklediğini ve bunun iki ülkenin de yararına olacağını kaydeden Türk Büyükelçi, iki ülkenin potansiyel işbirliğine sahip olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin de 2008 yılında önayak olduğu ve İpek Yolu güzergâhındaki ülkelerin gümrük otoritelerinin işbirliğini artırmalarını amaçlayan ‘Kervansaray Projesi’ni örnek gösteren Ersoy, ″Neden bir İpek Yolu Üniversitesi Değişim Programı, hatta bir İpek Yolu Üniversitesi oluşturulmasın? Neden güzergâh boyunca eski kervansarayları yenileyerek bir 'İpek Yolu Turizm projesini' hayata geçirilmesin? Türkiye Kültür Bakanlığı bunu yıllar önce düşünmüştü. Üzerinde düşünülecek çok sayıda fırsatlar ve potansiyel projeler var.″ diye konuştu.

Altyapının geliştirilmesi için sermaye eksikliğinin Asya'nın sosyal ve ekonomik gelişiminde önemli bir engel olduğunu vurgulayan Büyükelçi Ersoy, bu nedenle, Türkiye’nin de üyesi olduğu ve Çin’in öncülüğünde kurulan Asya Altyapı Yatırım Bankası’nın (AIIB) yanı sıra İpek Yolu Fon’unun bu konuda yeni imkanlar sunacağına inandığını ifade etti.

İkili ticari, ekonomik ve turizm ilişkilerine değinen Ersoy, Türkiye’nin Avustralya’dan aldığı G20 dönem başkanlığında elde ettiği başarılardan söz ederek, gelecek yıl Çin’in devralacağı dönem başkanlığının çok aktif ve etkili olacağına emin olduğunu dile getirdi.

TÜRKİYE’NİN TÖRÖRLE İLGİLİ ÇİN İLE GÜÇLÜ VE NET İLETİŞİM KANALLARI VAR

Terörizmle ilgili bir soruya verdiği cevapta da Türkiye’nin terörün her türlüsünü kınadığını ve terörle mücadele tüm arasındaki işbirliği ve eşgüdümün zorunlu olduğuna inandığını aktaran Büyükelçi Ersoy, Türkiye’nin terör belasıyla mücadele için ikili, bölgesel ve uluslararası platformlarda aktif olarak yer aldığını anlattı.

Türkiye ile terörle mücadelede işbirliğini isteyen tüm ülkelerle birlikte çalışmaya hazır olduklarına işaret eden Ersoy, terörizm ile ilgili konularda Türkiye ve Çin arasındaki güçlü ve net iletişim kanallarının olduğunu savundu.

Suriye’deki gelişmeler, IŞİD ve mülteci sorunlarına da değinen Büyükelçi Ersoy, bölge ülkelerinin birlikte çalışması durumunda, Ortadoğu’nun, kendi sorunlarını çözebilmenin yanında küresel refah ve güvenliğe de önemli katkıda bulunacağını ifade ederek, Türkiye’nin katkıda bulunmaya ve bu yönde çalışmaya hazır olduğunu dile getirdi. CİHAN
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Tecno Spark 10 Pro
Tecno Spark 10 Pro "PUBG Mobile" Kaç FPS Veriyor? 2023