Davutoğlu: Türkiye ve Yunanistan mülteciler sorununun mağdurlarıdır

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras ile yaptığı ortak açıklamada “Türkiye ve Yunanistan, Suriyeli mülteciler gibi sorunun mağdurlarıdır, müsebbibi değildir.” dedi.

Davutoğlu: Türkiye ve Yunanistan mülteciler sorununun mağdurlarıdır
Davutoğlu: Türkiye ve Yunanistan mülteciler sorununun mağdurlarıdır
Bu içerik 713 kez okundu.
Reklam
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras ile yaptığı ortak açıklamada “Türkiye ve Yunanistan, Suriyeli mülteciler gibi sorunun mağdurlarıdır, müsebbibi değildir.” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras, Çankaya Köşkü'nde, basına kapalı gerçekleştirilen görüşmenin ardından basın mensuplarının karşısına geçti. Belli sorunlarda birlikte mesafe alınması gerektiğinin altını çizen Davutoğlu, şunları söyledi: ″Ege'de istikşafi görüşmeler belli bir aşamaya gelmişti. Ama her iki ülkede de seçimler vardı. Sürecin daha ileri bir noktaya gelmesine imkan tanımamıştı. Dün iki takım da orta sahada top çevirme yerine birlikte skora ulaşmayı denemeliyiz. Bütün bu sorunlarda mesafe almalıyız. Kıbrıs’ta bir fırsat penceresi var. Kıbrıs'taki müzakerelere katkı konusunda da ortak pozitif yaklaşımlarımız var. Avrupa kıtasında Türkiye’nin geleceği konusunda ortak tavır alması ve Avrupa Birliği(AB) sürecimize Yunanistan’ın bakışı, ben bir kez daha teşekkür ediyorum Yunanistan'a. AB'ye üyeliğimizi destekledi. Birçok konuda da öncülük etti. Türkiye'nin AB üyeliği Yunanistan dahil güney Akdeniz'in Avrupa’daki gücünü artıracaktır.”

Mülteci krizine de değinen Davutoğlu, bu konuda her iki ülkenin de ortak bir kaderi paylaştığını asıl sorunun ise mülteci sorunu olmadığını, baskıcı Suriye rejimi sorunu olduğunu kaydetti. Davutoğlu, “Bölgesel sorunlar dediğimizde ortak sorunlar olan Balkanlar var. Balkanlar'ın bir huzur ve barış bölgesi olması için 90'lı yılların bir daha yaşanmaması için Yunanistan'la iyi bir ilişkimiz var. Mülteci sorunu konusunda her iki ülke de ortak bir kaderi paylaşıyor. Sorun mülteci sorunu değildir, baskıcı Suriye rejimi sorunudur. Bunlar olmasaydı mülteciler ülkeleri terk etmek zorunda kalmazdı. Dolayısıyla bugün dünya gündemini meşgul eden Aylan bebeğin cansız bedeniyle göze giren sorun Türkiye'nin sorunu değildir, Yunanistan'ın da sorunu değildir. Meseleyi Ege sahillerinde yaşanan trajedi dolayısıyla sorunu sadece iki ülkenin omuzlarına atmamalıdır.”

“TÜRKİYE VE YUNANİSTAN, SURİYELİ MÜLTECİLERİ GİBİ SORUNUN MAĞDURLARIDIR”

“Türkiye ve Yunanistan, Suriyeli mülteciler gibi sorunun mağdurlarıdır, müsebbibi değildir” diyen Davutoğlu şöyle devam etti: “Biz de bir mağdur olarak yani bütün bu sorunlardan etkilenmiş taraf olarak bugün aldığımız kararlar çerçevesinde ikili bir teknik çalışma yürüteceğiz. Sahil Güvenlik Komutanı Türkiye'de. Ege'de alınabilecek tedbirleri ele alıyor muhataplarıyla. Bu konuda daha düzenli bir istişare olacak. Ayrıca ilgili bakanlıklarımızın katılımı ile bir ikili mekanizma, bir çalışma grubu da oluşturacağız. Böylece yapılabilecek ve atılabilecek adımları önceden görüp, insani trajediyi engellemek konusunda da büyük bir gayret içinde olacağız. Merkel'in Türkiye ve Yunanistan'ın içinde olduğu üçlü bir görüşme önerisini görüştük. İhtiyaç olması durumunda ben de Yunanistan'a ziyaret gerçekleştirmeyi planlıyorum. Alexis beni Yunan adasına davet etti. Uygun bir zamanda orada olmayı umuyorum. Suriye konusunda biz her zaman Türkiye'yi tehdit eden unsur olursa Türkiye kendi güvenliğini her durumda alır. Türkiye sınırında da bugün terörist örgütlerin sadece DEAŞ değil, bütün örgütlerin oluşturduğu bazı riskler aşikar. Bazen koalisyon ülkeleriyle bazen de tek taraflı gerekli adımları atar. Suriye krizi çözülmeden mülteci meselesi başta olmak üzere meseleleri halletmek mümkün değil. Şu anda böyle bir adım atıldı anlayışı doğru değil. Bu sorunun temeline bakmalıyız. Hiç kimse Aylan bebeği kucağına alıp ege adasına geçmek istemez. BM'ye bu soruna niye göz yumdunuz diye sormamız lazım. Bunun bedelini Yunanistan ve Türkiye ödüyor. Türkiye'ye dönüp de çağrı yapılmasını doğru bulmuyorum. Suriyeli mültecilerle birlikte biz mağdur ülkeleriz. Bu sorunun çözümü Şam'dan geçmektedir.”

YENİ HÜKÜMET AÇIKLAMASI

Başbakan Davutoğlu, 64. Hükümeti kurma çalışmalarına ilişkin ise şunları söyledi:
″Sayın Cumhurbaşkanımızdan dün görevi aldım. İnşallah en kısa sürede hükümeti kurma çalışmalarını tamamlamayı düşünüyorum. Bugün MYK'yı toplantıya çağırdım, MYK ile istişare edeceğim. İstişarelerimi sürdüreceğim ve Sayın Cumhurbaşkanımızla birlikte tespit edeceğimiz bir zaman dilimi içinde inşallah buluşup, hükümetimizi kamuoyuyla paylaşacağız. Normal doğal süreci içerisinde inşallah milletimize hayırlı hizmetler sunacak bir hükümeti kamuoyuna ilan edeceğiz.″ CİHAN
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Tecno Spark 10 Pro
Tecno Spark 10 Pro "PUBG Mobile" Kaç FPS Veriyor? 2023