CHP Milletvekili Özel: Manisa Valisi istifa etmiyorsa görevden alınmalı

CHP Grup Başkan Vekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, kadınların kelepçeli şekilde gözaltına alınmasıyla ilgili yaptığı açıklamadan dolayı Manisa Valisi Erdoğan Bektaş’ın istifa etmesi gerektiğini savundu. İstifa etmiyorsa görevden alınması gerektiğini söyleyen Özel, alınmazsa gereği Meclis’te yapacaklarını kaydetti.

CHP Milletvekili Özel: Manisa Valisi istifa etmiyorsa görevden alınmalı
CHP Milletvekili Özel: Manisa Valisi istifa etmiyorsa görevden alınmalı
Bu içerik 790 kez okundu.
Reklam
CHP Grup Başkan Vekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, kadınların kelepçeli şekilde gözaltına alınmasıyla ilgili yaptığı açıklamadan dolayı Manisa Valisi Erdoğan Bektaş’ın istifa etmesi gerektiğini savundu. İstifa etmiyorsa görevden alınması gerektiğini söyleyen Özel, alınmazsa gereği Meclis’te yapacaklarını kaydetti.

CHP Milletvekili Özel, Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında evlerinden kelepçelenerek gözaltına alınan ve adliyeye sevk edilen kişileri, başsavcılıkta ifadeleri alınırken ziyaret etti. Adliye çıkışında gazetecilere açıklamalarda bulunan Özel, dört gündür Türkiye’nin gündeminde olan bir operasyon ve çok sayıda gözaltı, özellikle kadınlara yapılan kelepçe uygulaması ve Vali Bektaş'ın açıklamasıyla Manisa’nın gündeme geldiğini söyledi. Sorguları tamamlanan ve kanuni sürenin sonunda adliyeye sevk edilen 26 kişinin savcılıkta sorgularının başladığını aktaran Özel, “Biz CHP’nin, cezaevi ve insan hakları ile ilgili komisyonunda bir üyesi ve Manisa milletvekili olarak bugün savcılık aşamasını takip ediyoruz. Daha önce ziyaret ettiğimiz şüphelilerle bugün savcılıkta biraradaydık, 10’a yakın kişinin ifadesi alındı. Hızlı ifadeler alınmaya devam ediyor. Akşamüstüne doğru savcının kararını bekliyoruz. Artık buradan sonra hukukla ilgili hepimizin ortak beklentisi, adaletin bir an önce tecelli etmesi, suçsuz olan kişilerin suçlu gibi gösterilmemesi, suçu ispatlanana kadar kimseye suçlu muamelesi yapılmamasıydı. Emniyet aşamasının sorunlu başladığını ancak toplumdaki duyarlılığın yükselmesinden sonraki davranışların bir ölçüde normale döndüğünü söyleyebiliriz.” dedi.

İçerdekilerle görüştüğünde, kelepçe uygulamasından sonra bariz olarak tutum değişikliği olduğunu, kendilerine nazik davranıldığı ifade ettiklerini aktaran Özgür Özel, “Dün görüştüğüm bayanların, bugün morallerinin yüksek olduğunu gördük. Gün boyunca savcılık aşamasını izleyeceğiz. Savcılık ifadesinden sonra salıvermeliler ya da hakim karşısına tutuklama ya da denetimli serbestlik talebiyle çıkarılanlar da olabilir. Tahminen bu hafta sonu sürecin tamamlanmasını bekleyebiliriz. Özellikle üstüne durduğumuz konu insan haklarına saygı, nezaket, özel hayatın gizliliği, suç ispatlanmadan mahkeme kararıyla kesinleşmiş gibi muamele yapılmaması. Suçun türüyle, suçlananın kimliğiyle değil, buradaki işleyişle ilgiliyiz. Ne kadar farklı dünya görüşlerinden olursa olsun biz Türkiye'de herkese hukukun eşit işletilmesi gerektiğini, hukukun intikam aracı olmaması gerektiğini düşünüyoruz.” diye konuştu.

CHP Milletvekili Özel, şöyle devam etti: “Gece geç saatlerde valiliğin açıklamasını okuyordum. Açıklama son derece makul gidiyordu. Kimsenin suçu ispatlanmadan suçlanamayacağı, kelepçe uygulamasının doğru olmadığını yazarken okudum geçtim, sonra bir daha baktım, yanlış mı okuyorum, çünkü orada, 'Hele de toplumda son derece olumlu imajı olan başörtülü hanımefendilere...', çok sorunlu bir ifadeydi. Ben onu hemen işaretledim ve vali beyi de etiketleyerek sosyal medyada paylaştım. Kaş yaparken göz çıkarılmış, tersinden okunduğunda sıkıntılı bir ifade dedim. İşaretleyerek yolladım. Düzeltme bekledim ama şu ana kadar düzeltme gelmemiş olmasını aklım almıyor. Şu ana kadar bir açıklama yapılmamış olmasına aklım almıyor. Valinin o sorunlu ifadeleri tartışılır durumda. Aslında çıkıp şunu söyleyecekler, 'Biz kaş yaparken göz çıkardık, niyetimizin kötü olmadığını söylemeye çalışırken çok daha kötü bir şey yaptık, özür diliyoruz toplumdaki başı örtülü ve başı açık tüm kadınlardan.' deseler bu iş hallolacaktı ama sükut ikrardan gelir. Yani anlaşılıyor ki sayın vali, oradaki sorunlu ifadenin arkasında duruyor. Anlaşılıyor ki bir kadının başının örtülü olmasının, başının örtülü olmayanlara göre toplumdaki imajını daha çok yükselttiği ifadesi var. Bu ifadeyi düzeltmiyor olmalarından, bu düşüncelerinin gerçek düşünceleri olduğu anlaşılıyor. İfadelerin arkasında duruluyorsa şimdi bakıyoruz İçişleri Bakanlığı ve Başbakan, valinin arkasında duracak mı? Bu ifadeler düzeltilmedikçe, özür dilenmedikçe, geri çekilmedikçe bunu gerekirse Meclis gündemine getireceğiz. Valinin bu ayrıştırıcı ifadesinin valilik arkasında duruyor da İçişleri ve Başbakan bunun arkasında duruyorsa biz bunun hesabını validen sormayız. Bunun hesabını Başbakan'dan sorarız, artık bu farklı bir zeminde tartışılmaya başlar. Biz hala bir düzeltme bekliyoruz, 30 saat oldu o açıklamayı yapalı.”

Vali Bektaş ifadeyi düzeltmemeye devam ederse, Manisa Valiliği basın açıklamasının hatalı olduğunu kabul edip Türkiye’deki bütün kadınlardan özür dilemezse bundan sonra görevin valide değil, onun sıralı amirlerinde olduğunu söyleyen CHP Milletvekili Özel, “İçişleri Bakanlığı'ndadır ve Sayın Başbakanda'dır. Döner sorarız Başbakan'a, sen bu ifadeleri paylaşıyor musun? Paylaşmıyorsan neden düzeltme yapılmıyor? Düzeltme yapılmıyorsa, bu ifadelerin arkasında duran birisi varsa neden gereğini yapmıyorsun diye sorarız. O ifadeler yazıldığı anda yazılan kişinindi, yayımlandığı anda sayın valinin oldu. Düzeltmeyerek Manisa Valiliği o ifadelerin sorunlu olmadığını, gerçek görüşünün olduğunu, başı açık insanların toplumda başı kapalılara göre imajlarının daha kötü ifadesinin bilinçli olduğu anlamına geldi. Hala daha bir düzeltme ve sıralı amirlerinden hala bir tasarruf gelmiyorsa bunun hesabını, bundan sonra hükümetten sorarız. Bu açıklamalara karşı bir düzeltme, özür yoksa bu görevi sürdüremez. İstifa etmiyorsa görevden alınmalı. Görevden alınmıyorsa onun gereğini Meclis'te yaparız, bunun hesabını hükümetten sorarız. Vali bunu düzeltmiyorsa istifa etmesi lazım. İstifa etmiyorsa görevden alınması lazım ama bundan önce konuya açıklık getirmesi lazım, susmakla olmaz.” dedi. CİHAN
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Tecno Spark 10 Pro
Tecno Spark 10 Pro "PUBG Mobile" Kaç FPS Veriyor? 2023