Sınav Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sınav Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bu içerik 1002 kez okundu.
Reklam

Gençler uzunca bir süre harcadıkları emeklerin karşılığını almak adına girecekleri sınavlarda öğrenciler de zor durumda kalabiliyor tabii. Gençlerin bu sorunlarla baş etmesi ya da sınava daha rahat bir şekilde girebilmesi için yapmamız ve dikkat etmemiz gereken bir takım şeyler var. Uzmanlar özellikle sınavdan bir önceki günün çalışmak için uygun olmadığı görüşünde. Ancak yalnızca kafa karışıklığına neden olan ya da akıllarına takılan bir konu söz konusu ise kısa bir süre derse zaman ayırmak mümkün olabilir. Ancak bu durum birbirini kovalayan bir hal alıyorsa kesinlikle durdurulması gerekiyor ki bu kaygı uyandırır ve gittikçe de artan bir hal alabilir. Gençler sınav zamanına kadar yaptıkları tüm hazırlıklara ve bilgilerine güvenmeleri gerekmektedir. Duygusal olarak hazırlık yapmış olmanız kadar derslere olan beceri ve çalışma azmi de kaygı ile başa çıkmanızda büyük bir unsurdur. Gençler yaşadıkları kaygı sebebi ile tüm bildiklerini unutmuş ya da öğrendiklerinin tamamı birden silinmiş gibi hissedebilirler. Aslında uzmanların da kalıcı öğrenme olarak adlandırdığı uzun sürede oluşan ve zihinde depolanan bilgiler ani bir şekilde silinmez.  Bilginize ve öğrendiklerinize ne kadar güvenirseniz o kadar az kaygı yaşamak mümkündür. Dolayısıyla akademik birikiminize ve kendinize daima güvenmelisiniz.

 

Sınava girecek olduğunuz okulu önceden görmek de sizde tanıdık hissi yaratacaktır ve yabancılık hissini azaltarak rahatlamanıza yardımcı olacaktır. Daha önceki zamanlarda girdiğiniz sınavlarda yaşadığınız kaygıda dikkatinizin dağıldığınızı fark ettiyseniz mutlaka nefes egzersizi yapmayı öğrenmeli ve bunu yapmalısınız. Basit bir şekilde sırada dik bir şekilde otururken derin derin nefes alarak, aldığınızdan da uzun bir süre nefes vermeniz yeterli gelecektir. Bu nefes egzersizini 5 ya da 10 defa tekrarlamanız durumunda kalp atışı normal bir hale geleceği gibi kan dolaşımı da düzene girecektir. Sınavdan önceki günlerde bu egzersizleri denemeniz ve sınav süresinde de uyguluyor olmanız işinizi kolaylaştıracaktır.


Sınavdan önce kendinizi iyi hissedeceğiniz arkadaşlarınızla ancak sizi yormayacak düzende vakit geçirmeniz de iyi gelecektir. Çünkü burada önemli olan sınav düşüncesinden biraz da olsa uzaklaşmaktır. Sınav öncesindeki gün dışarıdan bir şeyler yemememe özen göstermelisiniz.


Heyecandan dolayı uykunuzu yeteri kadar alamadığınızı da düşünebilirsiniz ancak merak etmemelisiniz çünkü kaygınız çok olmadıkça gerekli dikkati toplayabilirsiniz. Çünkü beyniniz sınavın öneminin farkında ve size destek olmak için çalışıyor olacak. Soruların zor olduğunu düşünmeniz durumunda sizinle aynı sınava katılan gençlerin de aynı zor sorularla karşılaştığınızı kendinize hatırlatmalısınız. Zorlandığınız ya da takıldığınız sorular sınav stratejisine de uygunsa bırakın, sonra yeniden dönüp bakabilirsiniz. Bu durumda sınav sırasında kontrolünüzü kaybetmemiş olacak ve zamandan kazanmış olacaksınız. Takıldığınız soruları geçmenin bir diğer yararı da o an için fark edemediğiniz ip uçlarını bir sonraki bakmanızda görme ihtimaliniz olmasıdır. Sınav zamanında kesinlikle çevrenizle ilgilenmeyin ve başkalarını gözlemlemeyin çünkü bunun size bir yararı olmaz. En önemlisi kontrolün sizde olmasıdır. Herhangi bir nedenden dolayı dikkatinizin dağılması ya da heyecanlanmanız durumunda 20 ya da 30 saniye ara vermelisiniz ve dikkatinizi toplamanız konusunda kendinizi uyarmalısınız. Nefes egzersizi ile birlikte gerçekten işe yarayan bir davranış şekli olacaktır. Çok gerekirse bir dakika ara vermek bile bir şey kaybettirmeyeceği gibi kendinizi daha iyi hissetmenize neden olacaktır.


Sınavın yalnızca akademik bir baraj olduğunu, kişilik değerlendirmesi olmadığını unutmamalısınız. Bugüne kadar gösterdiğiniz çaba ve emek sınavın sonucu kadar önemli. Emeğiniz için takdiri hak ediyorsunuz. En güzel sonucu almanız dileklerimle…

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Tecno Spark 10 Pro
Tecno Spark 10 Pro "PUBG Mobile" Kaç FPS Veriyor? 2023