Koruyucu Aspirin Kullanmalı Mıyız?

Koruyucu Aspirin Kullanmalı Mıyız?

Bu içerik 1073 kez okundu.
Reklam

40 yaşını geçen herkes kalp dozu ya da bebek olarak da adlandırılan düşük dozda aspirin yutarak damarlarını korusun mu? Bu sorunun cevabı açık ve net değil. Bende her konuda olduğu gibi bu konuda da kişiye özel reçeteler uygulamak gerekiyor, nedeni de, eğer siz yüksek risk gurubunda olan biri iseniz günde bir defa düşük doz aspirin kullanıp kullanmama durumunu doktorunuza danışmanızda yarar var. Sakın bu konuyu doktorunuzla konuşmadan ve de fikrini almadan aspirin almayın. Yoksa gastritiniz ya da mide ülseriniz varsa ve siz her gün aspirin yutarsanız mide kanamasına sebep olabilirsiniz. Veya yüksek tansiyon sorununuz varsa ve siz her gün düzenli şekilde aspirin alıyorsanız, ufak bir tansiyon artışı beyin kanamasına neden olabilir.

 

Yani aspirin oldukça masum görünse de bir takım riskler ve tehlikeler taşıyor. Risk gurubunda olanlar aspirin ile korunabilir ancak söylediğim gibi bir takım artı ve eksileri göz önünde bulundurarak davranmalı ve son sözü de doktorunuzun söylemesine izin vermelisiniz.

 

Diğer yandan 40 ya da 50'li yaşların ardından gelişebilecek olan pıhtılaşma ve buna bağlı olarak damarsal problemleri azaltmak adına düzenli şekilde her gün düşük doza sahip aspirin kullanımının sağlık için ne kadar önemli olduğu tartışmaları da hala devam ediyor.

 

Doktorların bir gurubu aspirini savunurken diğer grup da aspirin kullanıcılarına bir fayda olmadığı kanısında. Ben de bir yaşı geçmiş olan herkesin düzenli şekilde aspirin kullanmasını önermeyenler arasındayım, nedeni de yukarıda açıkladığım sebeplerdir.

 

Ayrıca damar ve kalp sağlığı bakımından herhangi bir sorun yaşamamış olan ve sistematik olarak aspirin kullanıcılarını ilgilendirecek olan yeni bir araştırmadan söz etmek istiyorum. Bir kaç sene önce yapılan ve aynı zamanda da açıklanan bu çalışma sağlıklı olan kişilerin düşük dozda aspirin almalarının kalp krizi geçirme konusundaki riskleri azaltmadığını gösteriyor. Sonuç şu: siz daha önce kalp krizi yaşadıysanız ve ciddi şekilde kalp damar tıkanıklığınız varsa, beyin damarlarında tıkanıklık olması nedeniyle felç riski de yüksekse doktor uzun süreli olarak düşük dozda aspirin kullanmanızı isteyebilir. Ancak herkesin her aklına geldiğinde aspirin kullanması asla doğru değil. Aspirin yutarak korunmak isterken hapı yutmayın!

 

Size aspirin yerine daha doğru öneriler sunmak isterim. Mesela market alışverişi yaparken daha seçici ve dikkatli davranın. Bir çok gıda şeker ve doymuş yağ içerir. Paketin üstünde yazanları, etiketleri okumak uzak durmanız gerektiği konusunda yardımcı olacaktır. Paketlenmiş olan bir çok ekmek ve tahılda çok fazla oranda şeker ve yağ bulunur. Bu durum konserve çorbalar için de geçerlidir. Sağlıklı sandığınız konserve sebzelerin etiketlerini dikkatli şekilde okuduğunuzda bir çoğunuz bu ürünü yerine geri bırakacaktır.

 

Ayrıca light ürün olarak satılan diyet ve yağsız yiyecekler de şişmanlatmaz diye bir durum yol, buna karşın özellikle peynir ve yoğurt gibi yağ içeriği fazla olan besinlerin light olanlarını tercih etmeniz doğru olacaktır.

 

 

Eğer ilaç kullanıyorsanız bu ilacın etkilerini ciddiye almalısınız. Kullandığınız ilacı doktorunuzla randevunuza gitmeden önce bir yere yazın ki böylece bir yanlışlığa da neden olmamış olursunuz. Doktorunuza aklınıza gelen her şeyi sormalısınız. Verdiği ilaçlarla düzenli şekilde kullandığınız ilaçlar arasında sorun olup olmayacağını mutlaka sorun. Doktorunuzla rahat bir şekilde konuşun. Doktorlar detaylı bilgi verdiğini ve açıkça her şeyi anlattığını düşünebilir. Bazen de kullandıkları tıbbi terimlerden hiçbir şey anlamazsınız. Lütfen tüm sorularınızı çekinmeden sorun ve bilgi edinme hakkınızı kullanın.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Tecno Spark 10 Pro
Tecno Spark 10 Pro "PUBG Mobile" Kaç FPS Veriyor? 2023