Ses Telleri İltihabı Nedir?

Ses Telleri İltihabı Nedir?

Bu içerik 15710 kez okundu.
Reklam

Kışın en fazla görülen rahatsızlıklardan birisi ses telleri iltihaplanması olmaktadır. Kış mevsiminde ağız yolu ile alınan mikrop ya da bakteriler bademciklere yapışır. Ardından da bademcik şişmelerine, boğaz ağrılarına, ses tellerinde iltihaplanmalara yol açar. Ses telleri iltihabının en bariz belirtisi kendi ses tonu ile konuşamamaktadır. Konuşmaya çalışırken sözcükler fısıltı ya da tıslama şeklinde çıkar. Bu da konuşmayı engeller ve konuşmaya çalıştıkta boğaz bölgesinde ağrılara, acılara ve yanmalara sebebiyet verir.

Ses telleri iltihabı; solunum alışverişi sırasında soluk alıp verme esnasında zorlanmalara yol açar. Bunun sonucunda da nefes darlığı yaşanır. Ses telleri iltihaplanması yaşanıp yaşanmadığı bu ve buna benzer belirtiler ile anlaşılabilir. Bu sorunlarla karşılaşan bireyler doktora başvurmalıdır.

Ses telleri iltihabının kesin bir süresi yoktur. Yani; bu rahatsızlık kendiliğinden biden bire biter. Kesinlikle yapılması gerekense doktora başvurmaktır. Doktor muayenesinin ardından bir takım ilaçlar verir. Bu ilaçlar boğaz bölgesini yumuşatan, ses tellerindeki iltihabı söktüren ve nefes açıcı diye tabir ettiğimiz nefes almayı ve de vermeyi kolaylaştıran ilaçlar olmaktadır.

Ses telleri iltihabı için evde yapılabilecek doğal yöntemler arasında buhar tedavisi yer almaktadır. Buhar tedavisinde dikkat edilmesi gereken çok sıcak bir ortam olmamasıdır. Buharlı doğal ilaçlar bu konuda size en fazla yardımcı olabilecek iyileşme yöntemidir. Bu nedenle de iyileşmek için buhar tedavisi etkili çözümlerden birisi  olacaktır. 

Ses Telleri İltihabı En Çok Kimlerde Gözlenir?

Ses telleri iltihabı en çok 6 ile 10 yaş arası çocuklarda sıklıkla gözlenirken; yapılan araştırmalar bu hastalığa kız çocuklarının daha fazla yakalandığını belirlemiştir. Ses telleri iltihabı hastalığının bu yaşlarda gözlenmesin en temel sebebi de çocukların vücut dirençlerinin düşük olmasından kaynaklanıyor. Özellikle de ateş ve enfeksiyonel hastalıklar bu yaşlarda sıklıkla gözlendiği için ses telleri iltihabı gözlenme olasılığı da %50 gibi yüksek oranlara varabiliyor.

Ses Telleri İltihabı Nasıl Anlaşılır?

Ses telleri iltihabı genellikle uykuda ortaya çıkıp gece yarısı ya da sabah kişiye kendini hissettiren bir rahatsızlıktır. Kişide konuşamama, yutkunamama, nefes almakta zorlanma ve boğaz yanması şeklinde ortaya çıkar.

Ses Telleri İltihabının Kişide Yaptığı Rahatsızlıklar Nelerdir?

Ses telleri iltihabı sorunu ile karşılaşan kişiler yüksek ateş yaşayabilir. Bu durum özellikle de çocuklarda 40 derece ateşe kadar çıkabilir. Bu durumda doktora başvurulması gerekir ve ateş artmadan hemen tedavi yöntemlerine başlanması gerekmektedir. Aksi halde yüksek ateş havaleye dönüşebilir.

Ses Telleri İltihabının Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Ses telleri iltihabının tedavi yöntemlerinden ilki; antibiyotiklerdir. Antibiyotikler sayesinde ses tellerinde oluşan iltihap kurur ve hastalık erken sürede biter. Bunun dışında ilerleyen ses telleri iltihaplarında buhar tedavisi uygulanabilir. Ev tipi soğuk olan buhar makineleri bu tedavi yöntemlerinden en yaygın olarak kullanılan şeklidir. Doktor buhar makinelerinin evde kullanılmasını sağlayarak hem bireyi hastane ortamından uzaklaştırmakta hem de evden rahat ettiği şekilde tedavisine devam ederek hastalığın geçmesine çözüm üretmektedir. En başta şiddetli olan boğuk ses azalır ve birey yavaş yavaş kendi sesini bulmaya başlar. Doğru tedavi yöntemleri uygulandığında kolaylıkla hastalıktan kurtularak sağlıklı bir hal alınır.

Ses Telleri İltihabı Ne Zaman Düzelir?

Ses telleri iltihabı zor bir dönem yaşatsa da bu zor dönem kısa bir süreçten oluşuyor. En az 3 gün süren ses telleri iltihabı geçme süresi en fazla 1 haftaya kadar uzayabiliyor. Doğru tedavi yöntemleri uygulandığı takdirde ve bağışıklık sistemi hemen pes etmeyen bireylerde bu süre de azalma meydana geliyor.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Tecno Spark 10 Pro
Tecno Spark 10 Pro "PUBG Mobile" Kaç FPS Veriyor? 2023