‘Oxford Maqam’dan İstanbul’da Mısır ‘Taş plak repertuvarı’

İNGİLTERE’nin başkenti Londra’da bir araya gelen, aralarında etno-müzikologların da bulunduğu ‘Oxford Maqam’ müzik grubu Avcılar’da konser verdi

‘Oxford Maqam’dan İstanbul’da Mısır ‘Taş plak repertuvarı’
‘Oxford Maqam’dan İstanbul’da Mısır ‘Taş plak repertuvarı’
Bu içerik 1268 kez okundu.
Reklam

İNGİLTERE’nin başkenti Londra’da bir araya gelen, aralarında etno-müzikologların da bulunduğu ‘Oxford Maqam’ müzik grubu Avcılar’da konser verdi.
Türkiye’ye gelen, 2009 yılında Oxford’ta tanıştıkları için kendilerine ‘Oxford Maqam’ ismini veren Arap ülkelerinden müzisyenlerin yanısıra yanı sıra İngilizler’in de aralarında bulunduğu sanatçı ve akademisyenlerden oluşan grubun konseri Barış Manço Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.  Büyük bölümü Belediye Konservatuarı öğretmen ve öğrencilerinden oluşan yaklaşık 50 kişilik gruba, Mısır’ın ilk ses kayıtlarının bulunduğu ‘Taş plak dönemi’ olarak nitelendirilen 1900’lü yıllardaki sevilen Arap seslerinin klasik eserleri seslendirildi.

 

Konser ve eğitim faaliyetlerinin yanı sıra, Oxford Üniversitesi’nin St. Hilda’s College’da konser veren, ilk konseri The Guardian Gazetesi tarafından ‘Pick of the Week’ olarak seçilen, BBC ve Oxford Radio’da düzenlenen programlara davet edilen ‘Oxford Maqam’ın Türkçe konuşabilen tek ismi Martin Stokes, 1980’lerde Türkiye’de 2 yıl kaldığını söyledi. Ortadoğu müziğini çok sevdiğini Türkiye’de, Mısır’da ve Amerika’da öğrendiği kanunun yanı sıra çeşitli Ortadoğu çalgılarını çaldığını, hocaları arasında Tuncay Gülersoy, Yavuz Top, İbrahim Can, Simon Şahin, Marsel Halife, Jorj Savva, Ali Cihat Rasi, Isa Bulos, Maya Yusuf gibi üstatların bulunduğunu söyledi. Aynı zamanda çok sayıda makale ve kitapları bulunan Londra Üniversitesi’nin King’s Kolej’inde öğretim ve araştırma üyesi Stokes, "Henüz yolun başındayız. Türk Sanat Müziği’nden peşrevlerden oluşan repertuarımız da var" dedi.
Dinletinin başında kısa konuşma yapan Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli, bu konseri halka duyurmadıkları için salonun büyük bölümünün boş kaldığını anlatırken, “Yakın coğrafyamızda Ortadoğu’da savaş, ülkemizde terör var. Her gün şehit cenazeleri geliyor. Herkes bu yastan payını almış durumda. Bu nedenle dünyanın öbür ucundan gelmiş bir dinleti bir work shop öğreti şeklinde akademisyen sanatçıları izleyebileceğiz. Umarım önümüzdeki dönemde bu tür acılar yaşamayız, acilen terör sorunu çözülür, konservatuardaki arkadaşlarımızın izleyeceği bu dinleti work-shop’un yerine dolu dolu salonlarda halkımızla sanatçıları akademisyenleri buluştururuz” dedi.
Grup üyeleri; Ahmad al-Salhi (keman), Malachy O’neill (kontrabas), Tariq Bashir (ud-vokal), Farouk al-Safi (ritm), Martin Stokes (kanun), Yara Salaheddin (solist) 2 saat süreyle klasik Arap şarkılarını çalıp söyledi. Konser sonunda sanatçılara çiçek ve Atatürk’ü simgeleyen plaket verildi.

(FOTOĞRAF)


 

Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Tecno Spark 10 Pro
Tecno Spark 10 Pro "PUBG Mobile" Kaç FPS Veriyor? 2023