Antalya'nın Kapadokyası

ABD yapımı fantastik 'Avatar' filmindeki görüntüleri andıran Antalya'nın Manavgat İlçesi'nde antik Pisidia kenti Selge'nin etrafını çevreleyen 65 milyon yaşındaki 'Konglomera' kayalardan oluşan bölge, doğa gezginleri tarafından 'Avatar Diyarı' ve 'Antalya'nın Kapadokyası' olarak adlandırılıyor

Antalya'nın Kapadokyası
Antalya'nın Kapadokyası
Bu içerik 2742 kez okundu.
Reklam

ABD yapımı fantastik 'Avatar' filmindeki görüntüleri andıran Antalya'nın Manavgat İlçesi'nde antik Pisidia kenti Selge'nin etrafını çevreleyen 65 milyon yaşındaki 'Konglomera' kayalardan oluşan bölge, doğa gezginleri tarafından 'Avatar Diyarı' ve 'Antalya'nın Kapadokyası' olarak adlandırılıyor.

Manavgat İlçesi'nde Köprülü Kanyon Milli Parkı'nda, St. Paul yolu üzerindeki, 'Torosların Peribacaları', 'Avatar Diyarı', 'Antalya'nın Kapadokyası' gibi benzetmelerde bulunulan, 65 milyon yaşındaki Konglomera kayalarından oluşan bölge, doğa sporları ve yürüyüş gruplarının da en çok ilgi gösterdiği alanlar arasında yer alıyor.

Kapadokya'ya benzerliğiyle dikkati çeken Bozburun Dağı eteklerindeki tüm bölgeyi kapsayan, deniz tabanından yükselen kum ve çakıl alanlarının basınçla toprak ve mil ile birleşmesi sonucu oluşan Konglomera kayalardan oluşan ormanlık alanda yaşayan köylüler, hayvancılıkla geçimini sağlıyor. Bölgede yaşayan köylüler, orman teşkilatınca getirilen keçi besleme yasağı ve Köprüçay üzerinde planlanan HES'ler ve baraj yüzünden, Avatar filmindeki Na'vi halkı gibi huzurunu kaybetti.

Selge Antik Kenti ile Kestanelik arasında 13 kilometre doğa yürüyüşü gerçekleştiren PATİKA grubunun kurucusu Nusret Yakışıklı, antik döneme ait döşeme yol üzerinde sportif amaçlı gerçekleştirdikleri yürüyüşte, kaya yosunları kış aylarında aktif olduğundan, o devasa kayalara sarılışının görüntüsünü Hobit diyarında yol almalarına benzetti.

Antalya'nın insanına doğa yürüyüşünü sevdirerek, doğal alanlara karşı farkındalık yaratmak ve spor yapmayı amaçladıklarını anlatan Yakışıklı, "Bugün Avrupa ve Amerika kıtasında en yaygın spor, doğa yürüyüşleridir. Antalya doğa yürüyüşleri anlamında dünyanın önde gelen bir şehri olabilir. Biz doğa yürüyüşçüleri bu şehri tanıtmak için tanıtım fonlarınca harcanan paraların yürütülen onlarca projelerin yapmadığını, yıllardır yapmaktayız. Sigara, obezite gibi sorunlarla da mücadelede bu yürüyüşler etkili olmaktadır. Onlarca arkadaşımız sigarayı bıraktı. Tüm kurumların, kişilerin doğa yürüyüşlerini desteklemesi gerekir" dedi.

 

 

Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Tecno Spark 10 Pro
Tecno Spark 10 Pro "PUBG Mobile" Kaç FPS Veriyor? 2023