Erkek çocukların otizm olma ihtimali kızları göre 3 kat fazla

GAZİANTEP Büyükşehir Belediyesi Engelliler Daire Başkanı Yusuf Çelebi, 100 kişiden birisinin otizm olduğunu ve erkeklerin bu hastalığa yakalanma riskinin kızlara göre 3 kat daha fazla olduğunu söyledi

Erkek çocukların otizm olma ihtimali kızları göre 3 kat fazla
Erkek çocukların otizm olma ihtimali kızları göre 3 kat fazla
Bu içerik 1178 kez okundu.
Reklam

GAZİANTEP Büyükşehir Belediyesi Engelliler Daire Başkanı Yusuf Çelebi, 100 kişiden birisinin otizm olduğunu ve erkeklerin bu hastalığa yakalanma riskinin kızlara göre 3 kat daha fazla olduğunu söyledi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Tohum Otizm Vakfı tarafından aileler, doktorlar ve öğretmenlere yönelik 'otizm yol hikayem' ve 'okul öncesi kaynaştırma eğitimleri' semineri düzenlendi. Büyükşehir Belediyesi, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Tohum Otizm Vakfı işbirliğiyle düzenlenen eğitim ve seminerlerin dördüncüsü, Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediyesi Engelliler Daire Başkanı Yusuf Çelebi, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı döneminde başlattığı ve oluşumuna öncülük ettiği, 'Ulusal Otizm Eylem Planı; Otizm Dostu Şehir: Gaziantep' projesinin kentte uygulamaya alındığını söyledi.

Türkiye'de ilk defa uygulamaya konan projede, pilot il olarak seçilen Gaziantep'in bu konuda öncülük edeceğini ve diğer illere de örnek olacağını belirten Çelebi, şöyle konuştu:

"Engelli sorunu bütün toplumların sorunu ve sorumluluğudur. Ancak engelli gruplar arasında otizm çocuklarımızın engel durumu diğer engellilerden farklıdır. Bir takım engelliler tedaviyle, ortez, protezle benzeri yapılarla gideriliyor, ancak otizmli çocuklarımızın durumu böyle değildir. Otizm bulaşıcı bir hastalık değildir, öncelikle bunun herkes tarafından bilinmesi gerekiyor. Otizm 3 yaş öncesi tespitini yaptığınız takdirde, özel eğitim anlamında desteklediğiniz takdirde diğer bireyler kadar güçlü olmasalar da kendilerini idare edecek, kendi yüklerini kendi taşıyacak ve ailelerine yük olmayacak kadar bu bireylerimizin rahatlıkla toplum içerisinde kendi ihtiyaçlarını karşılayıp, eğitim durumuna geleceklerdir. 'Otizm Dostu Şehir' olmak amacıyla çıktığımız bu yolda, otizm konusunda toplumsal bir duyarlılık sağlamanın hızlı ve etkin çözümler üretebilmek için çok önemli olduğunu biliyor, Belediye Başkanımız Sayın Fatma Şahin'in destekleri ile bu konuda hep beraber el ele vererek önümüzdeki engelleri aşacağımıza yürekten inanıyoruz."

Bilim adamlarının 100 kişiden bir kişinin otizm olduğunu ve erkek çocuklarının kızlara göre 3 kat daha fazla olabileceğini tespit ettiklerini aktaran Çelebi, otizmi ‘cevhere’ benzeterek, doğru işlendiği takdirde güzel sonuçlar alınacağını kaydetti.

Otizmli çocukların ailelerin ilgilendiği kadar bir şeyler alacağını ifade eden Çelebi, öğretmenlere seslenerek, işlerinin zor olduğunu, ancak çocukların doğru eğitildiğinde onların topluma kazandırılacağına dikkati çekti. Çelebi, projenin, otizm konusunda farkındalık yaratarak, yerel aktörlerin kapasitesini geliştirmek, ulusal otizm eylem planı taslağının Gaziantep'te ölçeklendirilerek, ailelere, eğitmenlere, sağlık personeli ile vatandaşlara yönelik çeşitli farkındalık oluşturmayı hedeflediğini belirtti.

Konuşmaların ardından Tohum Otizm Vakfı Kurucusu ve Başkan Yardımcısı Aylin Sezgin, katılımcılara, otizm yol hikayem kapsamında, vakfın kuruluş aşamasını anlattı. İkiz çocuklarından bir tanesinin de otizm olduğunu, ancak o dönemde bu hastalığın bilinmediği için yaşadığı zorlukları anlatan Sezgin, Türkiye'de her 10 kişiden bir kişinin otizmi bildiğini dile getirdi.

Otizm noktasında eğitimcilerin yetersiz olduğunu dile getiren Sezgin, vakıf olarak eğitim ve seminerlerle otizm konusunda aileleri, eğitimcileri, sağlıkçıları ve halkı bilgilendirmeye devam edeceklerini dile getirdi.

 

Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Tecno Spark 10 Pro
Tecno Spark 10 Pro "PUBG Mobile" Kaç FPS Veriyor? 2023