Yengeç ve karides kabuğu kanı durduracak

ANTALYA'da bir firma tarafından yengeç ve karides kabuklarından elde edilen kitin ve kitosan maddeleriyle kan durdurucu bez başta olmak üzere, kozmetik, medikal ve tarım ürünleri üretilecek

Yengeç ve karides kabuğu kanı durduracak
Yengeç ve karides kabuğu kanı durduracak
Bu içerik 1146 kez okundu.
Reklam

ANTALYA'da bir firma tarafından yengeç ve karides kabuklarından elde edilen kitin ve kitosan maddeleriyle kan durdurucu bez başta olmak üzere, kozmetik, medikal ve tarım ürünleri üretilecek.


Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Biyomühendislik Bölümü Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Murat Elibol'un kabuklu deniz canlılarında bulunan kitin ve kitosan maddeleri üzerindeki çalışmalarını takip eden kimya mühendisi Koray Öztürk, hammaddenin Türkiye'de üretilmesi için harekete geçti. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TÜBİTAK'ın desteğiyle yaklaşık 5 yıl süren Ar-Ge çalışmaları ardından üretime geçtiklerini belirten Koray Öztürk, medikalden kozmetiğe, gıdadan tarıma birçok sektörde kullanılan kitin ve kitosan maddelerinin en çok yengeç, karides ve kerevitten elde edildiğini söyledi.


RESTORAN VE FABRİKALAR ATIKTAN KURTULMUŞ OLACAK


Kıyı kentlerindeki fabrika ve restoranlarla anlaşarak, kabuklu deniz canlısı atıklarını topladıklarını dile getiren Öztürk, şöyle dedi:


"1 kilo karidesin 700 gramı çöptür. Biz bu atığı toplamasak, firmalar bu atığı yüksek maliyetlerle imha edecek. Bu atığı toplamamız firmaların da işine geliyor. Topladığımız atıkları çeşitli tepkime ve reaksiyonlara uğratarak kitin ve kitosan maddelerini elde ediyoruz."
Öztürk, 1 kilo atıktan 450-500 gram hammadde elde ettiklerini, en verimli hammaddenin elde edilmesi için bu işlemin yaklaşık 10 saat sürdüğünü söyledi.


ASKERLER İÇİN KAN DURDURUCU BEZ


Fabrikaya getirilen atık, kalıntı ve minerallerden arındırmak için öncelikle yıkandığını, ardından baz ve asit tanklarında reaksiyona sokulduğunu anlatan Öztürk, bu üretim aşamalarının Prof.Dr. Murat Elibol'un çalışmaları sonucunda belirlendiğini anlatırken, şöyle konuştu:


"Çöp halinde topladığımız atıklar son olarak talaş haline geliyor. Bu maddeler de saç ve cilt bakımı için kozmetikte, meyve sularının raf ömrünü uzatmak için gıdada ve kan durdurucu bez yapımı için medikal sektöründe kullanılıyor. Askerlerin en küçük kanamalı yaralanmalarından ameliyatlara kadar uygulanabilecek, yaklaşık 30 saniyede etkisini gösteren ve her askerin çantasında bulunacak bir bez üretilecek. Bu sayede can kayıpları azalacak."


DÜNYACA ÜNLÜ FİRMALARA İHRACAT


Bu projeyle öncelikle doğa kirliliğini engellediklerini, aynı zamanda Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak bir hammadde ürettiklerini kaydeden Koray Öztürk, "Şu an 150-200 kilo üretebiliyoruz. Birkaç ay sonra talep gelen ülkelere ihracat yapacağız. Bu maddeyi dünyaca ünlü markalar kullanıyor. Hammaddeyi üretirken geride kalan atık üzerinde de çalışma yapıyoruz. Bu atığı da tarım alanında, özellikle gübre üretiminde verimi artırmaya yönelik kullanmayı planlıyoruz" dedi.

 

 

Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Tecno Spark 10 Pro
Tecno Spark 10 Pro "PUBG Mobile" Kaç FPS Veriyor? 2023