Camide buluşan iki şair: Yunus Emre ve Süleyman Çelebi

Kırşehir Türk Ocakları tarafından düzenlenen Cuma Sohbetleri'ne katılan Doç. Dr. Salahaddin Bekki, "Camide Buluşan İki Şair: Yunus Emre ve Süleyman Çelebi" konulu bir konferans verdi. Etkili iletişim için Anadolu insanının bu şahsiyetlerin dilini kullanması gerektiğini söyledi.

Camide buluşan iki şair: Yunus Emre ve Süleyman Çelebi
Camide buluşan iki şair: Yunus Emre ve Süleyman Çelebi
Bu içerik 1257 kez okundu.
Reklam
Kırşehir Türk Ocakları tarafından düzenlenen Cuma Sohbetleri'ne katılan Doç. Dr. Salahaddin Bekki, ″Camide Buluşan İki Şair: Yunus Emre ve Süleyman Çelebi″ konulu bir konferans verdi. Etkili iletişim için Anadolu insanının bu şahsiyetlerin dilini kullanması gerektiğini söyledi.

Cami kültüründe Mevlid üzerinden Yunus Emre ve Süleyman Çelebi hakkındaki konferansta Bekki, Yunus’un 250 şiirini 55 bestekârın ele alarak bestelediğini, İstanbul tekkeleri ve Anadolu’da bulunan tekkelerinse şiirlerin yaygınlaşmasında ve ilahi olarak söylenmesinin birinci derecede etkili olduğunu anlattı. Anadolu’da Türkçenin gelişmesinde öncü olan, 13. yüzyılda yaşamış Yunus Emre’nin ismi geçtiğinde, Allah'a böyle bir insan için şükredilmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Bekki, ″Yunus Emre’nin birtakım eserleri yazılı gelenek olarak, birtakım eserleriyse sözlü olarak günümüze kadar gelmiştir. Süleyman Çelebi’nin Vesületün Necat’ının Mevlid'e çevrilmesi, onun tanınmasına büyük bir katkı sağlamış. Biz onun söylemleriyle dostluğu, arkadaşlığı, sevgiyi bünyemizde yaşar olmuşuz. Yunusça söyleyiş, zamanla bir gelenek olmuş. Başkaları şiir söylemiş olsa da Yunus bir nehirdir. Yunus mahlasıyla söylenen şiirler, Yunus geleneği içerisinde değerlendirilmelidir.″ dedi.

YUNUS EMRE İLE SÜLEYMAN ÇELEBİ AYNI MEKÂNDA NASIL BULUŞTU?

Süleyman Çelebi ile Yunus Emre'nin aynı mekânda nasıl buluştuğuna da değinen Salahaddin Bekki, ″Hac farizasının tamamlanmasından sonra Osmanlı padişahları, bir şükür ibadeti olarak Mevlid–i Şerîf programı düzenlemektedirler. Osmanlı Devleti'nde Mevlid–i Şerîf için özel bir vakıf kurarak bütçe ayırmışlardır. İnsanların dinî ayinlerde musiki ile şiiri birleştirme eğilimi vardır. Bu bizim eski inançlarımızdan da gelir. Mevlid–i Şerîf okutulması için kaynaklarda 20'nin üzerinde sebep sayılmakta. 16. yüzyıl itibariyle Mevlid–i Şerîf camilerde okutulur hale gelir. Önce tekkeler vasıtası ile Yunus’un şiirleri camilere girmiştir. Mevlid–i Şerîf'ler, Türkiye’de umumi ve hususi olarak yapılıyor. İmam hatiplilerin, Mevlid–i Şerîf icrası ile ilgili herhangi bir eğitimleri yok.″ şeklinde konuştu.

BİREYSEL VE TOPLUMSAL İLETİŞİMDE YUNUS VE NASRETTİN HOCA DİLİ

Etkili iletişim kurabilmek için Yunus Emre ve Nasrettin Hoca dilini kullanmak gerektiğini anlatan Doç. Dr. Bekki, şöyle konuştu: “Bireysel ve toplumsal olarak etkili bir iletişim sağlayabilmemiz için bizim, Yunus Emre ve Nasrettin Hoca dilini kullanmamız gerekiyor, çünkü onlar, Türk insanının damıtılmış erdemi, düşüncesi ve hazır cevaplılığını Türk dilinde sağlamışlardır. Onların Türkçeleri, Yunus Emre’nin ortaya koyduğu şiirler, Nasrettin Hoca adına bağlı olarak üretilen fıkralar ardılları tarafından yeniden üretilerek günümüze kadar getirilmiş, devamlı bu insanlar ardıllarını beslemişlerdir. Yunus Emre’nin şiirlerinin en önemli özelliği, bestelenmiş olmasıdır. 250 şiiri bestelenmiş ve 55 bestekâr ise şiirlerini ele almış, naat–ı şerîf, ilahi, mersiye, durak, şarkı ve türkü formunda, daha çok ise ilahi formunda şiirleri bestelenmiş gür bir kaynak. Çok çeşitli alanlarda beslenmiş.” ifadelerini kullandı. CİHAN
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Tecno Spark 10 Pro
Tecno Spark 10 Pro "PUBG Mobile" Kaç FPS Veriyor? 2023