Profesör Canatan Finike'de talasemiyi anlattı.

AKDENİZ Kan Hastalıkları Vakfı (AKHAV) Başkanı Prof

Profesör Canatan Finike'de talasemiyi anlattı.
Profesör Canatan Finike'de talasemiyi anlattı.
Bu içerik 1061 kez okundu.
Reklam

AKDENİZ Kan Hastalıkları Vakfı (AKHAV) Başkanı Prof. Dr. Duran Canatan, talasemi hastalığıyla ilgili Finike'de konferans verdi.

AKHAV ile Finike Talasemi Derneği işbirliğiyle Ziraat Odası'nda konferans düzenlendi. AKHAV Başkanı Prof. Dr. Duran Canatan'ın konuşmacı olarak katıldığı konferansa, Kaymakam Mesut Yakuta, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Adem Çolak, Belediye Başkanı Kaan Osman Sarıoğlu, İlçe Emniyet Müdürü Cemil Doğan, Finike Talasemi Derneği üyeleri, kurum amirleri ve talasemi hastaları katıldı.

Yerel yönetimlerle hareket ederek yürüttükleri proje kapsamında ilçelerde talasemi hastalığı hakkında bilgi verdiklerini söyleyen Prof. Dr. Duran Canatan, hastalığın irsi olarak geçtiğini, tedavisinin zor ve pahalı olduğunu, önlenmenin ise kolay ve ucuz olduğunu kaydetti. Akraba evliliklerine dikkati çeken Prof. Dr. Canatan, ailelerde kalıtsal hastalık varsa, özellikle akraba evliliklerinden mutlaka uzak durulması gerektiğini vurguladı.

Talasemi hastalığının Akdeniz ve Ege bölgelerinde daha yaygın olduğunu belirten Prof. Dr. Canatan, Antalya'da 200 bin kişinin taşıyıcı olduğuna dikkati çekti. Sağlık Bakanlığı'nın taşıyıcı hastalıkların önlenmesi konusunda yürüttüğü projeyi de anımsatan Prof. Dr. Canatan, evlilik öncesi yapılan taramaların hastalığın önlenmesine önemli katkı sağladığını söyledi. Taşıyıcı hastalıkların önlenmesinde son yıllarda yüzde 90 oranında azalma olduğunu anlatan Prof. Dr. Canatan, bu konudaki bilincin arttırılmasının çok önemli olduğuna işaret etti.

Düzenli olarak kan bağışında bulunan kişilerin kendilerini yenilediğini kaydeden Prof. Dr. Canatan, "Kan vermek sizi hem manevi yönden rahatlatıyor hem de kök hücreleriniz yenileniyor ve kendinizi daha genç ve güçlü hissediyorsunuz. Bunun yanı sıra kan vermeden önce dört testten geçiyorsunuz ve kan sayımınız yapılıyor. 18- 65 yaş arası her bireyin kan vermesini öneriyoruz. Kan bağışı ile de birçok hastaya hayat veriyorsunuz" dedi.

 



 

Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Tecno Spark 10 Pro
Tecno Spark 10 Pro "PUBG Mobile" Kaç FPS Veriyor? 2023