Çocuğum Neden Kekeliyor

Çocuğum Neden Kekeliyor
Çocuğum Neden Kekeliyor Harun Baskan
Bu içerik 808 kez okundu.
Reklam

Bebekler ilk 6 ayda heceleri ilk 1 yılda da kelimeleri dile getirmeye başlamaktadır. Ancak bazı faktörler çocukların konuşmalarını geciktirebilir, hece ve kelimeleri söylemeyi zor hale getirebilmektedir. Özellikle sesleri, heceleri ve kelimeleri tekrarlama ya da konuşma sırasında duraklama ya da sesleri uzatma gibi konuşma ritmini bozan problemler yaşanabilmektedir. Kekemelik olarak tanımlanan bu konuşma bozukluğu; çocuklarda daha sık olmakla birlikte yetişkinlerde de görülebilmektedir.

Bireyler arasındaki sağlıklı iletişimin sekteye uğramasına neden olan kekemelik; çocukların sosyal yaşamlarına ve kişisel gelişimlerine olumsuz yönde etki etmektedir. Kekemelik tedavisi mümkün bir problem olmakla birlikte nedenleri üzerinde kesin bir yargıya henüz varılamamıştır. 100 çocuktan yaklaşık 4’ünde erken dönem kekemelik belirtileri görülebilmektedir. Erken kekemelik belirtisi gösteren çocukların çoğunda ise bu sorun kendiliğinden geçebilmektedir. Konuşma terapisti yardımı ile tedavi edilebilen kekemelik; göz ardı edilmemesi ve ertelenmemesi gereken bir durumdur.  Kekemelik belirtileri aşağıdaki gibi maddeleştirilebilmektedir.

Kekemelik Belirtileri

  • Çocuğun gelişiminde yaşıtlarına göre gerilik
  • Çocuğun işaretler ya da nidalarla iletişim kurması
  • Cümle kuramaması
  • Seslerin bazılarına özellikle de ‘R, S, K’ seslerini çıkaramama
  • Çok hızlı konuşma
  • Zamanı geldiği halde konuşmama
  • Sesleri ya da heceleri kısık söyleme

Bazı çocuklarda kekemelikle birlikte artikülasyon bozukluğu da görülebilmektedir. Çocuğun belli sesleri üretmekte zorluk yaşaması, motor becerilerinin gelişmemesi ve seslerin doğru şekilde çıkarılamaması olarak tanımlanabilen artikülasyon bozukluğu da konuşma terapisi ile tedavi edilebilen bir problemdir. İstanbul konuşma terapisti tercihlerinin zengin olduğu bir şehir olmakla birlikte konuşma bozuklukları hızlı bir şekilde tedavi edilebilmektedir.

 

Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Tecno Spark 10 Pro
Tecno Spark 10 Pro "PUBG Mobile" Kaç FPS Veriyor? 2023