191 yıllık tapu kayıtları anlaşmazlıkların çözümünü sağlıyor

OSMANLI döneminden kalan 191 yıllık tapu zabit defter kayıtları, Manisa'daki kadastro çalışmalarında ilk yararlanan kaynaklardan biri olmasının yanı sıra, olası miras tartışmalarında da çözüm için büyük kolaylık sağlıyor

191 yıllık tapu kayıtları anlaşmazlıkların çözümünü sağlıyor
191 yıllık tapu kayıtları anlaşmazlıkların çözümünü sağlıyor
Bu içerik 578 kez okundu.
Reklam

OSMANLI döneminden kalan 191 yıllık tapu zabit defter kayıtları, Manisa'daki kadastro çalışmalarında ilk yararlanan kaynaklardan biri olmasının yanı sıra, olası miras tartışmalarında da çözüm için büyük kolaylık sağlıyor.


Osmanlı Devleti'nin 1825 yılından itibaren tutmaya başladığı belirtilen tapu zabit defter kayıtları, tarihin yanı sıra arazi anlaşmazlıklarına ve miras davalarına da ışık tutuyor. Osmanlı'dan günümüze kadar gelen Manisa'daki taşınmazların altlığını oluşturan 115'i Osmanlıca olmak üzere toplam 238 tapu zabit defteri, Şehzadeler İlçe Tapu Müdürlüğü'nde özel bir kaplama ile koruma altında tutuluyor.


'KADASTRO ÖNCESİ TARANIYOR'


Zabit defterlerinin yararları hakkında bilgi veren Şehzadeler İlçe Tapu Müdürü Ali Rıza Bay şunları söyledi:


"Manisa'da herhangi bir alanda yapılacak olan ilk kadastro işlemlerinde, kadastroyu yapmadan önce tüm Osmanlı tapu zabit defterleri taranıyor. Bu kayıtlar tarandıktan sonra o mahalleye ait kayıtlar çıkarılıyor. Bu kayıtlar üzerinden kadastrolar yapılıyor. Manisa'mızın temelini oluşturan tapuların dayanağı, Osmanlı tapu zabit defterleri kayıtlarımızdır. Bu kayıtlarımızın hepsi Osmanlıca tutulmuştur."


MİRAS TARTIŞMALARINA ÇÖZÜM


İlk Osmanlı tapu zabit defterlerinin hicri 1241, yani miladi takvime göre 1825 yılına dayandığını belirten Bay şöyle devam etti:


"1932 yılından itibaren ise defterler yeni alfabemize göre tutulmaya başlandı. Tapu müdürlüğümüzde 115 adet Osmanlıca tapu zabit defteri, Türkçe defterleriyle birlikte ise toplamda 238 adet vardır. Bu Osmanlıca defterlerimizin tamamı Manisa ilimizin ilçeler dahil altlığını oluşturmaktadır. Zabit defter kayıtlarımızın pek işlevselliği olmasa bile, arazi ve miras anlaşmazlıklarında ya da vatandaşlar dedelerine ait olan yerleri bilmediklerinde bunların bulunmasına fayda sağlıyor. Bu defterler müdürlüğümüzde Osmanlıca bilen personel olmaması nedeniyle tercümanlar aracılığı ile okunmakta. Ya da Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Arşiv Dairesi Başkanlığı'nın kurumumuza gönderdiği tercümanlar aracılığıyla ile okunabilmektedir."

 



 

Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Tecno Spark 10 Pro
Tecno Spark 10 Pro "PUBG Mobile" Kaç FPS Veriyor? 2023