Vali Bektaş: Gediz, 30 yılda kirlendiyse, 30 yılda temizlenir

MANİSA Valisi Erdoğan Bektaş, Gediz Nehri'nde kirliliğinin önlenmesi için kurulan ekibin aralıksız 1

Vali Bektaş: Gediz, 30 yılda kirlendiyse, 30 yılda temizlenir
Vali Bektaş: Gediz, 30 yılda kirlendiyse, 30 yılda temizlenir
Bu içerik 502 kez okundu.
Reklam

MANİSA Valisi Erdoğan Bektaş, Gediz Nehri'nde kirliliğinin önlenmesi için kurulan ekibin aralıksız 1.5 yıldır çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, "Gediz 30 yılda kirlendiyse 30 yılda temizlenir. Kirliliği bir anda önlemek mümkün değil. Ancak temizliği konusunda köklü, alt yapıya dönük tedbirleri almaya devam ediyoruz" dedi.


Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, gazetecilerle bir araya geldiği Taş Fabrika'da Gediz Nehri'nde kirliliği önlemek konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Vali Bektaş, Gediz'de kirliliği önlemek için bir vali yardımcısı başkanlığında kurulan ekibin 1.5 yıldır çalışmalar sürdürdüğü söyledi. Gediz Nehri kirliliğinin önlenmesi, akarsulardan veya derelerden kirli suların bırakılmasını önlemek amacıyla kapsamlı bir projeleri olduğunu belirten Vali Bektaş, "Bu konuyla ilgili bilgisayar programımız bile mevcut. Bu programla kirlilik boyutunu bile takip ediyoruz. Gediz Havzası nasıl kirleniyor buna bakmamız lazım. Yer altı ve üstü suları ciddi anlamda kirlenmiş durumdadır. Toplu yerlerden akarsulara bırakılan atık sular bu kirlliğe neden oluyor. Arıtması olmayan sanayi tesislerinin atıklarıyla kirleniyor. Vatandaşın tarım arazilerinde kullandığı kimyasal gübre ve kimyasal ilaçla kirleniyor. Bütün kirlilik unsurlarıyla mücadele etmeliyiz. Yani bir unsuru temizlediğimizde olay çözülmüyor. Gerçekten kapsamlı bir duruş içerisindeyiz. Bütün belediyelerin atık su tesisleri işletmeye alındı, çalışıyor, kontrol ediliyor. Azami iki sene içerisinde bu iş tamamıyla bitecek" diye konuştu.


SANAYİ TESİSLERİ TEK TEK GEZİLİYOR


Gediz Nehri'nin kirliğinin izlenmesi ve önlenmesi konusunda kurulan ekibin sanayi tesislerini tek tek gezdiğine dikkati çeken Vali Bektaş, "Ekiplerimiz her sanayi tesisinin yapması gerekenleri tebliğ ediyor. Şuana kadar 1400 sanayi tesisi gezildi ve neler yapması gerektiği konusunda uyarıldı. Ayrıca ziyaret ettiğimiz 1400 tesisten 150'si ise ikinci kez ziyaret edildi ve tekrar uyarılar yapıldı. Bu işletmeler özel takibe aldığımız işletmeler. Kurallara uymayanlara en ağır cezaları uygulayacağız. Hiç kimse Manisa hudutları içerisinde atık sularını doğal ortama bırakma şansına sahip değil" dedi.
Gediz Nehri'ni Manisa sınırları haricinde kirleten ilçelerin de olduğuna dikkat çeken Vali Bektaş, "Örneğin Kemalpaşa ilçesi. Buradaki işletmeler nehrin kirlenmesine önemli bir faktör. Ekibimiz bu tesisleri de bir vatandaş gibi ziyaret edecek. Eğer kirleten bir faktör tespit ettiğinde fotoğraflayacak ve vatandaş gibi ilgili mercilere şikayette bulunacak. Bu şikayetlerin sonucunu da takip edeceğiz. Kimsenin Gediz'i kirletmesine müsaade etmeyeceğiz" diye konuştu.


DERİCİLER DE KİRLETİYOR


Vali Bektaş, Yunusemre İlçesi, Muradiye Mahallesi'ndeki Dericiler Sitesi'nin de Gediz Nehri'nin kirlenmesine önemli bir faktör olduğunu vurgulayıp şöyle devam etti:


"Dericiler konusundaki mücadelemiz devam ediyor. Burada dericiler sitesinin birleşerek modern bir arıtma tesisi kurması için çaba harcıyoruz. Eğer kuramazlarsa işlenmiş deriden ayakkabı veya deri imalatı yapacaklar. Ya kendi ürettikleri atık suyu arıtıp doğaya temiz su şeklinde verecekler, ya da tankerlere doldurup tesisi arıtması olan bir yere götürecekler."


Gediz Nehri'nin kirliliğinin önlenmesi konusunda alt yapıya dönük gerekli tedbirlerin kararlılıkla alınmaya devam ettiğinin de altını çizen Vali Bektaş, "Gediz 30 yılda kirlendiyse, 30 yılda temizlenir. Ancak temizlik için köklü, alt yapıya dönük bütün tedbirleri almaya devam ediyoruz. Kirliliği bir anda önlemek mümkün değil. Eksiklikler elbetteki var. Elimizden geldiği kadar kararlılıkla bu eksiklikleri gidereceğiz. Kapsamlı bir mücadeleyle de olsa sonuca ulaşacağız" dedi.

 

Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Tecno Spark 10 Pro
Tecno Spark 10 Pro "PUBG Mobile" Kaç FPS Veriyor? 2023