Marc Chagall kimdir?

Marc Chagall kimdir?

Marc Chagall kimdir?
Marc Chagall kimdir? Harun Baskan
Bu içerik 1099 kez okundu.
Reklam

Marc Chagall, 7 Temmuz 1887 tarihinde  Yahudi bir ailenin dokuz çocuğunun en büyüğü olarak, Belarus'ta Vitebesk yakınlarındaki Liozno'da dünyaya gelmiştir. Yahudi kökenli Rus-Beyaz Rus-Fransız ressam Marc Chagall, izlenimcilik akımının ardından gelen modern sanat hareketinde yer almıştır.Babası Khatskl Shagal, ringa balığı ticareti yapıyor, annesi ise Feige-Ite idi. Ünlü ressamın çalışmalarında yaptığı göndermelerden mutlu bir çocukluk dönemi geçirdiği anlaşımaktadır. Çocukluk yıllarını geçirdiği Pokrovskaya Sokağı'ndaki ev "Marc Chagall Müzesi"'ne dönüştürülmüştür.

Chagall, 1906 yılında, ünlü bir yerel ressam olan Yehuda Pen'in yanında resme başlamıştır. Aradan kısa bir süre geçtikten sonra 1907'de St. Petersburg'a taşınmıştır. Burada, Sanat Destekleyicileri Topluluğu'na ait okula, Nikolai Roerich'in yanında çalışmak üzere girmiştir. Marc, okul hayatı boyunca birçok tarzda ressamı tanıma fırsatına sahip olmuştur. 1908-1910 yılları arasında da, Zvantseva Resim ve Çizim Okulu'nda Leon Bakst ile birlikte çalışmıştır.

Chagall, Beyaz Rusya'nın halk yaşamından fazlasıyla esinlenmiştir. Yahudi temellerini yansıtan pek çok dinsel tema işlemiştir. Ayrıca, 1960 ve 1970 yıllarında, kamusal alanlarda, belediyeye ait mekanlarda ve dini binalarda yürütülen birçok geniş ölçekli projeye katılmıştır.

Onun sanat çalışmalarını kategorize etmek oldukça zordur.  I. Dünya Savaşı öncesinde Paris'te avantgart akımlara dahil olmuş, ancak çalışmaları, diğerleri ile karşılaştırınca dönemin kübizm ve fovizm gibi popüler sanat hareketlerine daha yakındır. Özellikle Amedeo Modigliani olmak üzere tüm Paris Okulu ile yakın ilişki içinde idi. Marc Chagall, mutluluk ve iyimserliği çok canlı renkler kullanarak ifade etmiştir. Sık sık eşiyle kendisinin de resimlerini yapmıştır. Çift, bu resimlerde renkli bir dünyaya boyalı camlar arkasından bakan izleyiciler gibi betimlenmiştir. Bazıları, "La Crucifixion Blanche"'ı Stalin rejimi, Nazilerin yaptıkları katliam ve Yahudiler'in çektikleri acıları gören Chagall'ın dünyaya bakışının yansıması olarak değerlendirir.

Ünlü ressam, 28 Mart 1985 tarihinde 97 yaşında  Fransa'da, Saint-Paul de Vence'de hayatını kaybetti ve buradaki bir mezarlığa defedildi.

Siz de Marc Chagall tabloları kanvas tablo olarak evinizi süslemesini isterseniz Kanvas Tablo Market’i ziyaret edebilirsiniz.

 

Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Tecno Spark 10 Pro
Tecno Spark 10 Pro "PUBG Mobile" Kaç FPS Veriyor? 2023