Bel Fıtığı Neden Olur?

Bel Fıtığı Neden Olur?

Bel Fıtığı Neden Olur?
Bel Fıtığı Neden Olur? Harun Baskan
Bu içerik 678 kez okundu.
Reklam

 

Bel kısmında 5 adet omur kemiği yer almaktadır ve bu kemikleri arasından disk adı verilen kıkırdaklar bulunmaktadır. Bu diskler omurganın hareket etmesini ve darbelere karşı güvende olmasını sağladığından ters hareketler ve diskleri zorlayıcı şekilde güç kullanılması disklerin anatomik yapısını bozduğundan dışarı doğru taşmasına neden olur. Dışarı doğru taşan bu kısım fıtıklaşmayı oluşturur ve bu duruma bel fıtığı denilir. Yanlış hareketler ve diskleri zorlamak zaman içerisinde bel fıtığının ortaya çıkmasına neden olur. Günümüzde çoğu kişide yaşanan bu durum aşırı ağrı hissedilmesi ile kendini belli eder. Hastaların çoğu bel ağrısı nedeni ile doktora danışarak çekilen MR sonucunda fıtık olduklarını anlayabilirler.

Bel vücudun bütün hareket kabiliyetini sağladığından dikkatli olunması sorun yaşanmasını sağlayacaktır. Zorlanılması ve fıtıklaşma oluşması halinde başlangıç aşamasında ilaç tedavisi ile önlem alınabilir. Fıtığın büyümeye devam etmesi durumunda ilaçların faydası olmayacağından ağrıların azaltılması için enjeksiyon yöntemi ile bel fıtığı tedavisi yapılabilir. Ameliyat son noktada tercih edildiğinden ilk olarak farklı yöntemler ile tedavi edilmesi sağlanır. Fizik tedavi de bu noktada oldukça faydası olan bir seçenek olduğundan doktorlar tarafından sıklıkla önerilen bir seçenektir. Aşırı zorlanma durumunda disklerin baskı yapması ağrıların daha fazla olmasına neden olacağından kişilerin yaşam kalitesini de düşürecektir. Spor yapanlarda da aynı şekilde daha verimli sonuçların elde edildiği görülmüştür.

Hastanın acil durumunun olması veya ağrılarına çözüm bulunamaması durumunda bel fıtığı ameliyatı yapılabilir. Hastaların büyük bir çoğunluğuna ameliyat önerilse de bazı hastalar dikkatli bir yaşam tarzı ile bu soruna ameliyatsız çözüm bulabilirler. Ameliyatın çözüm olduğunu düşünenler bu konuda yanılabilirler. Çünkü operasyon sonrasında dikkatli olunmaması ve aynı şekilde zorlanmaya devam edilmesi halinde yeniden fıtık oluşması kaçınılmaz olacağından yeniden ameliyat yapılmasına gerek duyulabilir. Kapalı ameliyat son yıllarda sık tercih edilse de mikrodiskektomi hale uygulanmaya devam eden 3 cm kesi ile uygulanan bir operasyon seçeneğidir. Ameliyatın 1 saat sürmesi ve hastanın genel anestezi altında olması sonrasında bir şey hatırlamaması için etkili olmaktadır.

 

 

Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Tecno Spark 10 Pro
Tecno Spark 10 Pro "PUBG Mobile" Kaç FPS Veriyor? 2023