Ezo Gelin Çorbası

Ezo Gelin Çorbası
Ezo Gelin Çorbası
Bu içerik 1907 kez okundu.
Reklam

 

 

            Özellikle kış aylarının sofralarda olmazsa olmaz dediğimiz yemeklerinden biriside ezo gelin çorbasıdır. Yöresel tat ve yemeklerimizin başlangıcı olarak bilinen çorbalar kış aylarında sıklıkla yapmayı ve tüketmeyi tercih ettiğimiz çeşitler arasındandır. Soğuk havaların iç ısıtıcısı olarak adlandırılan çorbalar damaklarımızda eşsiz birer tat bırakırken aynı zamanda içimizi ısıtarak sofralarımızda dumanı tüten kâselerin başında keyifli dakikalar geçirmemizi sağlamaktadır.

 

            Yoğun iş tempomuz ve stresli yaşantımız arasında mutfaklarımızda yöresel tat ve yemeklerimizi yapmak hepimizin arzu ettiği bir konudur. Hızlı ve pratik olarak sofralarımıza konulmak üzere hazırlanan çorbalarımız hem sağlığımız için hem de damak zevkimiz için eşsiz birer lezzettir. Birbirinden farklı tahıl ve gıdalarla yapılabilen sağlıklı ev usulü çorbalarımız sofralarımızın baş tacıdır. En küçüğünden en büyüğüne kadar her yaş grubunun severek tükettiği çorbalar bağışıklık sistemimize de destek olarak besleyici yemekler grubuna girmektedir.

 

Söyledikleri gibi yemek tarifleri bizim toplumuzun vazgeçilmez unsurudur.

 

            Memleketimiz içerisinde farklı yörelere ait yapılış şekilleri ve tadında farklı güzellikler barındıran ezo gelin çorbası çok eskilerden bugünümüze ninelerimizin ellerinden annelerimizin ellerine uzanarak yeni nesile kadar yöreselliğini koruyarak sofralarımıza taşınmıştır. Kırmızı mercimek, bulgur, pirinç gibi besin değeri yüksek vitaminli tahılların bir araya gelmesiyle kıvamını ve lezzetini oluşturan salça ve tuz ile damaklarımızda şölen yaratan ezo gelin çorbası sofralarımızın vazgeçilmez lezzetlerinden birisi haline gelmiştir.

 

            Nane, karabiber, kırmızı pul biber gibi arzuya göre baharatların çorba tenceremizde buluşması ile lezzetine lezzet eklenen ezo gelin çorbası sıcaklığı ile birlikte içimizi ısıtmak için bire bir en özel yöresel çorba tariflerinden birisidir. Soğanın ve salçanın kavrulmuş mis kokusu ve çeşitli baharatların narin kokuları ile birlikte kâselerimizde sıcaklığı ve görselliği ile hem damaklarımıza hem de gözlerimize hitap etmektedir. Pratik olarak işimizden evimize geldiğimizde kendimiz ve ailemiz için ezo gelin çorbası yapmak oldukça kolaydır. Çalışan hanımlara ve beylere hitaben pratik usül ezo gelin çorbası tarifi aşağıdaki gibidir.

 

Evli hanımların yardımcısı olarak tatlı tarifleri gösteriliyor.

 

            Ezo Gelin Çorbası Malzemeleri;

 

 1 su bardağı mercimek

 Yarım kahve fincanı pirinç

 1 kahve fincanı bulgur

 1 adet orta boy soğan

 2 diş sarımsak (isteğe bağlı)

 2-3 yemek kaşığı tereyağı

 7 su bardağı su

 Tuz

 

            Terbiyesi İçin;

 

 2 su bardağı su

 2 yemek kaşığı sıvı yağ

 1 tatlı kaşığı nane

 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber veya toz biber

 1 yemek kaşığı salça

 2 yemek kaşığı un

 

            Ezo Gelin Çorbası Yapılışı;

 

            Orta boy soğanı ve sarımsakları küçük küçük doğrayın tereyağınız ile tencerenize alarak pembeleşinceye kadar kısık ateşte kavurun ve kavrulan soğan sarımsağın üzerine pirinç, bulgur ve mercimeği ekleyerek kısa bir süre daha kavurun. Daha sonra 7 su bardağı su ile göz kararı tuzu tencereye ilave ederek pirinç, mercimek ve bulgur üçlüsünü yumuşayıncaya kadar kaynatın.

 

Gençlerin sevgilisi olarak kek tarifleri gösteriliyor.

 

            Tencereniz kaynamaya bırakılmışken başka bir tencereye sıvı yağınızı ve salçanızı ilave ederek güzelce kavurun, kavrulan salçanın üzerine 2 kaşık unu ilave ederek 2 dakika kadar daha kavurun. Ezo gelin çorbası için vazgeçilmez baharatları da ekleyerek karıştırın ve 2 su bardağı suyu ilave ederek dikkatli bir şekilde karıştırmaya devam edin. Unlu karışımın topaklanmaması için bu evrede karıştırmak oldukça önemlidir.

 

            Kaynayan diğer tenceredeki bakliyatlarınızı tümüyle unlu yapmış olduğunuz karışıma ekleyerek kısa bir süre daha ocakta tutun, kaynayan çorbanızı son kez bir kepçe yardımı ile güzelce karıştırın ve ocağın altını kapatın. Yöreselliğini uzun yıllardır koruyan hem damaklarımıza hem de gözlerimize hitap eden eşsiz ezo gelin çorbası yapımı pratik bir şekilde tamamlanmış olur.

 

            Servis esnasında dilerseniz tereyağı dilerseniz de sıvıyağ ile nane ve bul biber kızdırarak çorba kâselerinin üzerine bir kaşık dökecek şekilde servis yapabilirsiniz. Ve çorbaların yanında küp küp doğranmış kızartılmış mini ekmeklerinizi de hazırlamayı unutmayın. Sıcak ve lezzetli bir yemek başlangıcı için şimdiden afiyet olsun.

 

 

Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Tecno Spark 10 Pro
Tecno Spark 10 Pro "PUBG Mobile" Kaç FPS Veriyor? 2023