Öne. ″Suriyeli ve Afganlar istihdamı baltalıyor″

MERSİN'de Mezitli İlçesi Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatif Başkanı Bünyamin Önel, istihdam konusunda Türkiye’de bulunan Suriyeli ve Afganlara yönelik yoğun talep olduğuna dikkat çekerek, bu durumun ucuz iş gücüyle birlikte Türk işçilere yönelik istihdamı baltaladığını söyledi

Öne. ″Suriyeli ve Afganlar istihdamı baltalıyor″
Öne. ″Suriyeli ve Afganlar istihdamı baltalıyor″
Bu içerik 856 kez okundu.
Reklam

MERSİN'de Mezitli İlçesi Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatif Başkanı Bünyamin Önel, istihdam konusunda Türkiye’de bulunan Suriyeli ve Afganlara yönelik yoğun talep olduğuna dikkat çekerek, bu durumun ucuz iş gücüyle birlikte Türk işçilere yönelik istihdamı baltaladığını söyledi.

Öne, ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Türkiye’yi ikinci vatanı olarak belirleyen Suriyeliler ile Afgan mültecilerin, Türk işçilerinin başının belası olduğunu ifade etti. İstihdam konusunda işverenlerin Türkiye’de bulunan Suriyeli ve Afganlara yöneldiğini belirten  Önel, ucuz iş gücü sebebiyle Türk işçilerin istihdamının baltalandığının altını çizdi.  İşverenin düşük maliyet sebebiyle Suriyeli ve Afgan işçilere yöneldiğini iddia eden Önel, "Asgari ücretin artması ve sigorta primlerinin yüksek olması, giderlerden tasarrufa gitmek isteyen işvereni Suriyeli ve Afgan işçilere yöneltti. İşveren bin 300 TL asgari ücret ve sigorta primi ödemek yerine ucuza bu işçileri çalıştırıyor ve kendi adına tasarruf yaptığını sanıyor. Ancak bu durum maalesef Türkiye’deki istihdamı büyük ölçüde baltalıyor" dedi.

Suriyeli ve Afganların genellikle tarım işçiliği ve çobanlık gibi işlerde istihdam edildiğini de kaydeden Önel şöyle devam etti:

"Ülkelerindeki olumsuzluklar sebebiyle Türkiye’yi yaşamak için son şans olarak gören bu insanlar maalesef ucuz iş gücünün meydana gelmesine sebep oldu. Asgari ücretin bin 300 TL olması ile de bu kişiler ucuz iş meselesini gündeme getirdi. Çünkü bir haneden 4-5 kişi düşük ücretle tarım ve bu tür işlerde sigortasız istihdam edilmeye başlandı. İşverende hem sigorta hem de asgari ücret ödemek yerine 4-5 mülteciyi istihdam etmeyi tercih ediyor. Çünkü 1 Türk işçisinin hem maaş hem de sigorta primi neredeyse 4-5 Suriyeli ve Afgan’ın istihdamına denk geliyor."

Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Tecno Spark 10 Pro
Tecno Spark 10 Pro "PUBG Mobile" Kaç FPS Veriyor? 2023