Arama Motoru Siteleri Nedir? Nasıl Çalışır?

Arama Motoru Siteleri Nedir? Nasıl Çalışır?
Arama Motoru Siteleri Nedir? Nasıl Çalışır?
Bu içerik 1197 kez okundu.
Reklam

 

Arama motoru diye tabir edilen sitelerin çalışma mantığı şöyledir: İnternette yerini almış olan yazı, resim, dosya vb. gibi her türlü içeriğin kaydını alarak arşivler. Ardından bunu düzenli bir liste haline getirir. Sonuç olarak ise kullanıcının aramasına göre düzenleyerek kullanıcı arama yaptığı anda yapılan aramaya göre sonuç gösterir. Bu işi bazen site üzerinden yaparlar bazen ise yazılımlar kullanırlar.


Arama Motoru Siteleri Araştırmak İçin Ne Kullanır?

Arama motoru siteleri kendi arşivlerini oluşturmak için amaçlarına hizmet edecek kıstaslara uygun olarak bot ve crawlers yazılımlar kullanırlar. Bu yazılımlar siteleri tek tek gezer belli kurallar ölçüsünde bilgi toplar ve arşiv yapar. İnternet üzerinden aynı kelimeyi farklı arama motorlarıyla yapacak olsak hepsinden ayrı ayrı sonuçlar elde ederiz. Sebebi hem bu yazılımlardır hem de kullanılan algoritmik yapıların farklı olmasıdır.


Arama Motoru Robotları.

Asıl adı Web Crawler olan robotlar internetten bilgiyi taramak ve belirlene şartlara göre dizinleyip kaydetmekle görevli olan yazılımlardır. Görevi sadece tarama olmayan bu robotların bir diğer görevi de her türlü bilginin biçimini belirleyerek bunları sınıflara ayırmaktır. Bu içeriklere hakim olurken sitenin alan adı, içeriği, link yapısı ve sitenin sahip olduğu haritayı da içine almak üzere bir çok noktayı işin içine katarak genel bir tarama yapar. Başlıca bilinen arama motorları şunlardır: GoogleBot, BingBot, YandexBot, Baiduspider, FAST Crawler, Scooter, Slurp, Gigabot, Scrubby, Robozilla ve Twiceler. Bu robotlar sayesinde biz oturduğumuz yerden istediğim yerden istediğimiz anda bilgiye sahip olabiliyoruz.


Arama Motoru Çalışma Prensibi Nasıldır?

Her bir arama motoru farklı yazılımlar, farklı algoritmik yapılar ve farklı bir anlayış üzerine kurulsa da genel olarak gelişmiş arama motorları işleyiş şekli aşağıda gösterdiğimiz üzeredir.
Crawling: Arama motorunun istediği bilgilere ulaşmak için site içi verilerden yararlanarak bilgilere ulaşır. Bu bilgilere ulaşmak içinse belli linkler üzerinden hareket eder.
İndexing: Yapılan araştırma sonucu indeskleme dediğimiz işlem başlatılır. Kullanıcılar tarafından aranacak olan muhtemel bilgi ve içeriklerin hangi sitelerde barınıyor bunun kaydı yapılır.
Ranking: Kullanıcıların yapmış olduğu bilgi ve içerik sorgusuna karşılık olarak hangi bilgi ve içeriklerin sunulacağına dair sıralama yapılır.
Displaying: Tespit edilen bilgi ve içerikler sıralanmasıyla kullanıcıya hitap edecek en uygun düzenlenmenin uygulandığı safhadır.
Serving: Burada iş bitmiştir. Kullanıcı arama motoru girişine kelimeyi yazar ve sistem çalışarak önceden ayarlanmış olan tüm içerikler kullanıcıya sunulur ve sonuçlar gösterilir.

Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Tecno Spark 10 Pro
Tecno Spark 10 Pro "PUBG Mobile" Kaç FPS Veriyor? 2023