Vidalı Kompresörlerin Çalışma Şekli

Vidalı Kompresörlerin Çalışma Şekli

Vidalı Kompresörlerin Çalışma Şekli
Vidalı Kompresörlerin Çalışma Şekli Harun Baskan
Bu içerik 827 kez okundu.
Reklam

 

 

Vidalı kompresörler, dönel sessiz kompresör çeşitlerinden biridir ve pozitif deplasmanlı kompresörler sınıfında yer almaktadır. Pistonlu kompresörlerden sonra üretilen ve işletmeler tarafından en çok tercih edilen kompresör çeşidi olmuştur. Kompresör tamiri için bağlantıya tıklayınız.

Vidalı kompresörlerin içerisinde gövdesine yerleştirilmiş mil şeklinde birbirine iç içe geçen rotorlar bulunur. Ana rotor güç ünitesidir ve buradan aktarılan enerjinin ortalama %85-90'ı basınç ve ısı enerjisine dönüştürülmektedir. Yardımcı rotor emiş ve basınç tarafı arasında çalışma boşluğunun sızdırmazlığını sağlar. rotorların daimi dönüşü ile emiş ağzı kapanır ve rotorlarla gövde arasında hacim azalarak hava çıkış ağzına doğru ilerler. Sistemin yağlanması, sızdırması ve ısının azaltılması için kompresörün içine yağ püskürtülür. Vidalı kompresörlerde bulunan faz, hava emiş ağzından sıkıştırma çemberine girerek rotorların diş boşluklarını hava ile doldurur. Ters yönde dönen rotorlar ise emiş ağzını kapatır ve diş boşluklarında sıkıştırma oluşturarak rotorların ters dönüş hareketleri ile hacmi azaltır ve havayı sıkıştırır. Sıkışmış hava son olarak dışarı atılır. Vidalı kompresörler sessiz çalıştığı için işletmeler tarafından en çok tercih edilen kompresör olmaktadır. Yaygın olarak kullanılan çeşidi ise tek kademeli, yağ enjeksiyonlu ve spiral lobları ile yivleri olan, çift rotordan oluşan vida kullanarak üretilmiş kompresörlerdir. Kompresörün kapalı gövde içerisinde dönen, havayı sıkıştıran rotorların emme ve çıkış valfleri de bulunmaktadır. Vida rotorları ve rotorlar ile vidaların gövdesi arasındaki açıklıkları kapatması için yağ aracılığı ile soğutulur. Hava kompresör özelliklerini de göz önünde bulundurmak gerekir. Bu bağlantı üzerinden de Kompresör servisi fiyatlarına ulaşabilir ve fikir sahibi olabilirsiniz.

Yağsız vidalı hava kompresörleri yağ olmadan da çalışacak şekilde üretilmiştir ve yağsız basınçlı hava ihtiyacını karşılamak için, hava soğutmalı ve su soğutmalı olarak yapılmışlardır. Yağ enjeksiyonlu ya da yağsız, tek kademeli ya da iki kademeli olarak üretebilirler. Vidalı kompresörlerde vida ve emiş regülatörü, alüminyum blok tipi radyatör, termostatik yağ kontrolü ve yağ ile hava ayrıştırması bulunur. Ayrıca sistem içerisinde yağ ayırıcı depolar, hava ve yağ soğutucusu, fan ve fan motoru, kondenstop, minimum basınç valfi, separatör ve hava emiş filtresi gibi çeşitli komponentler de bulunur. Vidaya giren hava yağ ile karıştırılarak ardından sıkıştırılır ve yağ ayrıcı depodan geçerek iki kademeli bölmede yağ hava ile ayrıştırılır. Sistemdeki farklı soğutucu ve filtrelerden geçerek yağ tekrar kullanılmak üzere depoda bekletilir ve havada o esnada soğutucuya gönderilir ve ardından hava çıkışına gönderilir.

Bir diğer makalemiz olan vidalı kompresör bağlantımız üzerinden öğrenebilirsiniz.

 

 

 

Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Tecno Spark 10 Pro
Tecno Spark 10 Pro "PUBG Mobile" Kaç FPS Veriyor? 2023