″Sosyal Medya ve Azınlıklar″ konferansı başladı

Sosyal Medya ve Azınlıklar Projesi kapsamında ‘İfade Özgürlüğü ve Nefret Söylemi İkliminde Azınlıklar ve Sosyal Medya’ başlıklı konferans bugün İstanbul'da başladı. Projenin koordinatör kuruluşlarından Yeniköy Panayia Rum Ortodoks Kilisesi ve Mektebi Vakfı Başkanı Laki Vingas, “Konferansta sosyal medya mecralarının sosyal, hukuki ve kültürel boyutlarını değerlendireceğiz.” dedi.

″Sosyal Medya ve Azınlıklar″ konferansı başladı
″Sosyal Medya ve Azınlıklar″ konferansı başladı
Bu içerik 883 kez okundu.
Reklam

Sosyal Medya ve Azınlıklar Projesi kapsamında ‘İfade Özgürlüğü ve Nefret Söylemi İkliminde Azınlıklar ve Sosyal Medya’ başlıklı konferans bugün İstanbul'da başladı. Projenin koordinatör kuruluşlarından Yeniköy Panayia Rum Ortodoks Kilisesi ve Mektebi Vakfı Başkanı Laki Vingas, “Konferansta sosyal medya mecralarının sosyal, hukuki ve kültürel boyutlarını değerlendireceğiz.” dedi.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü’ndeki Mahkeme Salonu’nda bu sabah başlayan Sosyal Medya ve Azınlıklar Projesi kapsamında ‘İfade Özgürlüğü ve Nefret Söylemi İkliminde Azınlıklar ve Sosyal Medya’ başlıklı konferans, akşam saatlerine kadar sürecek.

Avrupa Birliği Bakanlığı destekli proje kapsamında bugün yapılacak konferansın açılış konuşmasını, Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turgut Tarhanlı ile projenin yürütücüsü Yeniköy Panayia Rum Ortodoks Kilisesi ve Mektebi Vakfı Başkanı Laki Vingas yapacak. Proje koordinatörü Cemre Baytok, KONDA yetkilisi Ali Karakaş ve Yunanistan Avrupa Dış Politika Vakfı (ELIAMEP) Koordinatörü Eleftherios Mastrotheodoros da kısa birer sunum gerçekleştirecek.

“CEMAAT VAKFININ YAPTIĞI İLK PROJE”

‘İfade Özgürlüğü ve Nefret Söylemi İkliminde Azınlıklar ve Sosyal Medya’ başlıklı proje ve konferansa ilişkin Cihan Haber Ajansı'na açıklamalarda bulunan Laki Vingas, “Konferansta sosyal medya mecralarının sosyal, hukuki ve kültürel boyutlarını değerlendireceğiz.” dedi.

Projenin 1 yıl önce başladığını söyleyen Vingas, bu etkinliğin azınlık vakıflarında bir gelişime öncülük yapması bakımından önemini vurguladı: “Bizim önemsediğimiz ve ilkleri olan bir çalışma. Örneğin bir cemaat vakfının yaptığı ilk projedir. Cemaat vakıflarının sadece bir ibadethane ve okul olmadığını, farklı boyutlarıyla da bazı süreçleri geliştirebileceğinin bir kanıtıdır. Bu vakıflarımız her ne kadar eski kuruluşlar olmakla birlikte günümüzün şartlarına, gelişim ve değişime katkı sunmaları gerekiyor.”

ENTEGRASYON SÜRECİNE KATKISI

“Sosyal medya sadece nefret söylemi ileten bir mecra değildir. Bir sürü avantajları da vardır.” diyen Vingas, “Biz bugünün avantajlarını değerlendirmek istiyoruz. Çok kültürlülüğü destekliyor ve hızlı yayılıyor. Bu bir realite. Bunu gözardı etmemiz mümkün değil. Azınlık toplumlarının bu konudaki interaktif süreçlerini araştırmak istedik.” dedi.

Proje kapsamında KONDA araştırma şirketiyle yapılan çalışmadan elde edilen verilerin kamuoyuna duyurulduğunu anlatan Yeniköy Rum Cemaat Vakfı Başkanı Laki Vingas, “Bu süreçte hem İzmir hem de Gökçeada'da (İmroz) etkinliklerimiz oldu. Brüksel ziyaretimiz oldu. Antakya'da bir etkinliğimiz olacak. Çocuklar ve büyüklerle atölye çalışmaları yaptık. Sosyal medyanın günümüzü nasıl etkilediğini, azınlık mensuplarının nasıl interaktif bir mecrada yaşadıklarını anlatıp gözlemledik.” şeklinde konuştu.

Sosyal medyanın azınlıkların entegrasyon sürecine katkısını da anlatan Vingas, “Bu projede amacımız, bizim toplumlarımız küçük birer topluluk olarak kalmış olmalarına rağmen, bu ülkenin kadim birer parçasıdır. Dolayısıyla entegrasyon sürecinin tamamlamaları lazım. Sosyal medya da bu süreci destekleyen mecralardan biri.” dedi.

Sosyal medyanın pozitif ve negatif yönlerine dikkat çeken bursa escort bayan Vingas, şöyle devam etti: “Sosyal medyada nefret söylemi, haksızlıklar, yalanlar, iftiralarla karşılaşabiliyorsunuz. Bunun yanında entegrasyon konusunda hem kendi fikirlerinizi doğrudan iletebiliyorsunuz hem farklı konuları dile getirebiliyorsunuz. Artık neredeyse sosyal medyasız bir süreç yaşayamıyoruz dense yeridir.”

Türkiye'nin sosyal medyayı kullanmada dünyanın önde gelen ülkeleri arasında bulunduğunu vurgulayan Vingas, “Neden Türkiye Avrupa ülkelerine göre sosyal medyayı bu kadar kullanma ihtiyacı hissediyor; bunun iyi analiz edilmesi lazım.” diyerek sözlerini tamamladı.

3 OTURUMDA AZINLIK BA[LAMINDA SOSYAL MEDYA

3 oturumda bugün akşam saatlerine kadar sürecek konferansta Twitter ve Facebook Türkiye'den temsilciler de söz alacak. İlk oturumda ise Turgut Tarhanlı moderatörlüğünde sosyal medya, ifade özgürlüğü ve nefret söylemi ele alınacak. Yrd. Doç. Dr. Ulaş Karan, ‘Sosyal Medya, İfade Özgürlüğü ve Nefret Söylemiyle İlgili Hukuki Çerçeve’, ‘Olumsuz Örneklerden Olumlu Uygulamalara Twitter Örneği’ başlığında Twitter Türkiye Kamu Politikaları Sorumlusu Emine Etili, ‘Sosyal Medya Organları ve Nefret Söylemi: Facebook Örneği’ başlığında Facebook Türkiye’den Nilay Erdem görüşlerini paylaşacak. İlk oturum, avukat Rita Ender’in ‘Görsel Medya, Hukuk ve Azınlıklar’ konulu sunumuyla tamamlanacak.

Konferansın ikinci oturumunda ise moderatörlüğü gazeteci Aslı Aydıntaşbaş üstlenecek. Bu oturumda European University Viadrina Center for Internet & Human Rights Direktörü Julian C. York, ‘İfade Özgürlüğünün Günümüzdeki Toplumsal Maliyeti’, Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Aslı Tunç, ‘Türkiye’de Bir Özgürlük Alanı Olarak Sosyal Medya’, Dr. Susan Kerr, ‘Din veya İnanç Özgürlüğü ve Din veya İnancın Açığa Vurulması’ başlığıyla birer konuşma yapacaklar. Son konuşmacısı ise Yunanistan'dan gazeteci ve radyo programcısı Prokopis Dokuas ‘Yunanistan’da Sosyal Medyanın Etkileri’ başlığıyla görüşlerini aktaracak.

Son oturum, Vakıflar Meclis Üyesi, Azınlık Vakıfları Temsilcisi Toros Alcan'ın moderatörlüğünde yapılacak. Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yetvart Danzikyan, Şalom Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İvo Molinas, araştırmacı yazar Foti Benlisoy, suryaniler.com internet sitesi editörü Şabo Boyacı ve avukat Halil Mustafa, ‘Türkiye'de Azınlıkların Geleceği Açısından Sosyal Medyanın Rolü’ başlığını irdeleyecekler.

Etkinlik Periscope TV'den canlı yayınlanıyor. CİHAN

Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Tecno Spark 10 Pro
Tecno Spark 10 Pro "PUBG Mobile" Kaç FPS Veriyor? 2023