Küçük Rümeysa, 'Etik Kurul' kararıyla hayata tutundu.

ANTALYA'da karaciğer yetmezliği tedavisi gören 7 yaşındaki Rümeysa Salman, acil toplanan Etik Kurulu'nun kararıyla 5'inci dereceden akrabası 37 yaşındaki Ömer Salman'ın karaciğerinden alınan parçanın nakledilmesiyle hayata tutundu

Küçük Rümeysa, 'Etik Kurul' kararıyla hayata tutundu.
Küçük Rümeysa, 'Etik Kurul' kararıyla hayata tutundu.
Bu içerik 703 kez okundu.
Reklam

ANTALYA'da karaciğer yetmezliği tedavisi gören 7 yaşındaki Rümeysa Salman, acil toplanan Etik Kurulu'nun kararıyla 5'inci dereceden akrabası 37 yaşındaki Ömer Salman'ın karaciğerinden alınan parçanın nakledilmesiyle hayata tutundu.


Konya'da oturan Ayşe ve Metin Salman çiftinin kızı Rümeysa, henüz 2 yaşındayken karın şişliği şikayetiyle hastaneye götürüldü. Doktorlar, karaciğer yetmezliği teşhisi konulan Rümeysa'nın 5 yıl süren tedavisinin sonunda, karaciğer nakli olmasına karar verdi. Aile içinde uygun verici bulunamaması üzerine, baba Metin Salman'ın amcasının oğlu Ömer Salman verici oldu. Yapılan tetkiklerde Ömer Salman'ın değerleri, Rümeysa'nın değerleriyle uygunluk gösterdi. Ancak Salman'ın Rümeysa Salman'ın 5'inci dereceden akrabası olması nedeniyle konunun Etik Kurul'da görüşülmesine karar verildi.


ETİK KURUL RÜMEYSA İÇİN TOPLANDI


Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkez Koordinatörü Nilgün Keçecioğlu, Rümeysa'nın yaşaması için son çarenin organ nakli olduğunu hatırlatarak, hazırladığı dosyayı, ayda sadece 2 kez toplanan Etik Kurul'un olağanüstü toplanması için sundu. İl Sağlık Müdürlüğü, Antalya Valiliği'nin oluruyla Etik Kurul'un gündemle toplanmasına karar verdi. 27 Kasım 2015 tarihinde Dr. Ferhat Sarıbek başkanlığında toplanan kurul, organ naklini uygun buldu.
Kurul kararının ardından Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi'nde Prof. Dr. Bülent Aydınlı ve ekibi, 29 Kasım'da, 12 saat süren operasyonun sonunda Ömer Salman'ın karaciğerinden alınan parçayı, Rümeysa'ya nakletti. Sağlığına kavuşan Rümeysa Salman, dün ailesiyle birlikte İl Sağlık Müdürlüğü'nde Etik Kurul üyelerini ziyaret etti. Kurul üyelerine çiçek veren Rümeysa, teşekkür etti.


SİSTEMDE ORGAN BEKLEYEN 25 BİN HASTA VAR


Rümeysa ve ailesiyle bir araya gelen İl Sağlık Müdürü Dr. Ünal Hülür, Sağlık Bakanlığı sisteminde 25 bin organ nakli bekleyen hastanın kayıtlı olduğunu söyledi. Kurdukları bu sistemde verici ve alıcıların kayıt atına alındığını ifade eden Dr. Hülür, "Hastalarımızın 22 bini böbrek, 2 bin kadarı da karaciğer bekliyor. Her yıl 2-3 bin insanımız organ nakli beklerken yaşamını kaybediyor" dedi. Rümeysa Salman'ın beşinci dereceden akrabasından alınan karaciğer parçasıyla hayata tutunduğunu aktaran Dr. Hülür, "Bağışçımıza ve olağanüstü toplanan Etik Kurul'a teşekkür ediyoruz" dedi.


SÖZ KONUSU HAYAT İSE HEMEN TOPLANIRIZ


Kurulda Antalya Barosu'nu temsilen bulunan avukat Mustafa Murat Bilgin, ayda 2 kez toplanan kurulun Rümeysa Salman'ın durumunun acil olması nedeniyle hemen toplandığını kaydetti. Verici ve alıcının akraba olması durumunda naklin Etik Kurul'a girmesi gerektiğini vurgulayan Bilgin, "Hastamızın durumunu göz önüne alarak kararımızı hemen verdik. Başarılı geçen bir operasyondan sonra Rümeysa sağlığına kavuştu. Bizi de ziyaret ederek sürpriz yaptı. Onu sağlıklı görmek bizi çok mutlu etti" diye konuştu.


BİR TELEFONLA KABUL ETTİ


Baba Metin Salman ise 5 yıldır tedavi gören kızının yaşaması için organ nakli olmasına karar verildiğini kaydetti. Bunun üzerine karaciğer nakli için önce yakın akrabaların kan gruplarına baktıklarını anlatan Salman, "Kızımın kan grubu 0 RH negatif. Zor bulunan grup. Bu nedenle bağışçı bulmakta zorlandık. Amcamın oğlu Ömer Salman'ın kan grubu ile dokusunun kızıma uyduğu tespit edildi. Ömer bir telefonla organ naklini kabul etti. Şimdi kızım Ömer ve Etik Kurul'un kararı sayesinde sağlığına kavuştu" dedi.


'ARTIK ÜÇ ÇOCUĞUN VAR'


Evli ve iki çocuk babası bağışçı Ömer Salman da kendisine telefon açıp durum anlatıldığında tereddüt etmeden organ bağışını kabul ettiğini söyledi. Akrabadan öte bir çocuğun hayatının söz konusu olduğunu kaydeden Salman, "Tetkikler yapıldı gelen sonuçlarda hiçbir sorun olmadığı görüldü. Bir sıkıntı olmadan ameliyattan çıktık. Şimdi gayet iyiyim. İki çocuğum vardı, artık Rümeysa ile birlikte üç çocuğum var" diye konuştu.

 

 

Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Tecno Spark 10 Pro
Tecno Spark 10 Pro "PUBG Mobile" Kaç FPS Veriyor? 2023