Kira geliri vergisini unutmayın

Kiralık mülkü olanlar için eğer mülkü kiralık olarak bir gelir sağlıyorsa vergi ödemesi gerekiyor.

Kira geliri vergisini unutmayın
Kira geliri vergisini unutmayın Harun Baskan
Bu içerik 1130 kez okundu.
Reklam

Kira üzerinde olan herhangi bir mülkü olan şahıslar 31 Mart tarihine kadar vergilerini ödemesi zorunludur. Bir takım şartların altında kalıyorsa da kira geliri vergisinden muaf oluyor. 

Kira vergisinden kim muaf olacak ? 

31 Mart tarihinde kira vergileri ödemeleri son gün olarak ilan edildi. Eğer kira vergisi ödemeniz gerekiyorsa kesinlikle bu tarihten önce ödemeniz gerekmektedir. 

Geliriniz 3 bin 800 TL aşağısındaysa vergi ödeme konusunda muaf olarak sayılacaksınız. 

Ayda 317 TL üzerinde kira alıyorsanız yıllık olarak 3.800 TL kira geliri olacaktır ki bu fiyattan daha düşük kira geliri alanlar varsa kira geliri beyannamesi yapması vergi ödemesi gerekmemektedir. 

İş yerleri kirası daha yüksek olması nedeniyle bu konuda da kira geliri vergisi yıllık olarak 30 bin TL olarak belirlendi. 

Kira geliri vergisi ödemek zorunda olacak olanlar için indirim nasıl olacak ? 

Kira geliriniz yıllık olarak 3.800 TL üzerinde olan kişiler için de bir takım indirimler var. 2 tane indirim var bunlardan ilki Gerçek Gider İndirimi  diğeri ise Götürü Gider İndirimi olarak geçmektedir. 

Bir örnek ile açıklayalım ki daha iyi anlayın. Varsayalım kira vergisi ödemek zorundasınız. Aylık 1000 TL kira getirisi olan bir kişi yıllık olarak 12 bin TL gelir sağlıyor ve 3.800 TL  istisnası düşüldüğü zaman 8.200 TL rakamından da götürü gider düşülürse 2.050 TL  indirim alacak ve geriye vergi işleyecek olan 6.150 TL para alınacak. Bu yöntem Götürü Gider İndirimi olarak geçiyor. 

Diğeri ise gerçek gider indirimi seçildiğini varsayarsak İndirilecek gider=(toplam giderxVergiye tabi hasılat)/Toplam hasılat olarak hesaplanıyor bu da %25 indirim yapıldığını  şu şekilde bir hesap ortaya çıkmasına neden oluyor : (3000x8.200)/12.000=2.050 olarak hesaplanır. Bu da iki indirimde de aynı noktaya çıktığı gözülüyor. Peki neden iki indirim var diyorsanız okumaya devam edin.

Evimin masrafı 3 aylık kirayı geçiyorsa ne yapmalıyım ? 

Gerçek gideri indirimi seçmek isteyenler için ev masrafları 3 aylık kira masrafından fazlaysa  bir takım giderler düşülmektedir. Aydınlatma , ısıtma, su ve asansör , idare , sigorta giderleri, emlak vergisi, amortismanlar , onarım giderleri ve bakım masrafları gibi birçok konuda giderler düşülmektedir. 

Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Tecno Spark 10 Pro
Tecno Spark 10 Pro "PUBG Mobile" Kaç FPS Veriyor? 2023