Mahkeme İzmir Kemalpaşa'da açılacak taşocağına ÇED gerektiğine karar verdi

İzmir’in Kemalpaşa ilçesine bağlı Akalan köyüne yapılması planlanan taşocağına karşı mücadele eden köylülere mahkemeden iyi haber geldi. İzmir 5. İdare Mahkemesi, maden ocağı için verilen, "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) kapsamı dışıdır" kararını iptal etti. Köylülere başından bu yana destek olan 24. dönem CHP Milletvekili Mustafa Moroğlu ve Av. Şehrazat Mercan, 24 Kasım 2015'te görüşülecek iptal davasıyla ve süreçle ilgili açıklamalarda bulundu.

Mahkeme İzmir Kemalpaşa'da açılacak taşocağına ÇED gerektiğine karar verdi
Mahkeme İzmir Kemalpaşa'da açılacak taşocağına ÇED gerektiğine karar verdi
Bu içerik 779 kez okundu.
Reklam
İzmir’in Kemalpaşa ilçesine bağlı Akalan köyüne yapılması planlanan taşocağına karşı mücadele eden köylülere mahkemeden iyi haber geldi. İzmir 5. İdare Mahkemesi, maden ocağı için verilen, ″Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) kapsamı dışıdır″ kararını iptal etti. Köylülere başından bu yana destek olan 24. dönem CHP Milletvekili Mustafa Moroğlu ve Av. Şehrazat Mercan, 24 Kasım 2015'te görüşülecek iptal davasıyla ve süreçle ilgili açıklamalarda bulundu.

İzmir-İstanbul arasında yapımı devam eden otoyol inşaatı için dolgu malzemesi çıkarılması amacıyla geçen yıl Akalan’da taşocağı açılmasına karar verilmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, “ÇED kapsamı dışındadır.” demiş, buna tepki gösteren köylüler ise yürütmenin durdurulması için hukuk mücadelesi başlatmıştı. Köy halkının ve çevre aktivistlerinin katılımıyla geçen ocak ayında, taşocağına karşı eylemler yapılmıştı.

ANAYASA MAHKEMESİ KARARI DİKKATE ALINDI

İzmir 5. İdare Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi’nin otoyolun İzmir-Gebze bölümü için ″ÇED kapsamı dışı″ kararının verilmesine sebep olan, Çevre Kanunu’na eklenen geçici 3. maddeyi iptal etmesini gözönünde bulundurdu. Anayasa Mahkemesi’nin kararını dikkate alan mahkeme, ″ÇED kapsamı dışı″ kararını iptal etti. Kararın köy halkı için bir zafer olduğunu söyleyen Av. Mercan, “Kararla artık sadece Akalan köyü değil, bu otoyol üzerinde zorunlu olarak yapılması gereken bu tür taşocaklarının hepsi için emsal oluştu.” diye konuştu.

‘ÇEVREYİ KORUMAK İÇİN MÜCADELE SÜRMELİ’

Akalan halkına çevre mücadelesinde başından bu yana destek veren eski CHP milletvekili Moroğlu, kahvehanee köy sakinleriyle buluştu. Önemli bir kazanım elde edildiğini ama mücadelenin sürmesi gerektiğini söyleyen Moroğlu, “AKP’nin rant uğruna doğayı vahşice katlettiği yüzlerce örnekten biri Akalan’da yapılmak istendi. Sizlerin topraklarını talan etmek isteyen, daha çok kâr için köyün en yakınında taşocağı açmak isteyen rantçılara teslim olmadınız. Sizlerin mücadelesiyle mahkemeden önemli bir karar çıktı ama uyanık olmak, mücadeleyi sürdürmek gerek. Şimdi 24 Kasım’da görüşülecek iptal davası çok önemli. Biz sizlerle birlikte rant için doğanın, çevrenin katledilmesine asla seyirci kalmayacağız. Çevreyi ve yaşamı korumak için mücadelemizi sürdüreceğiz.” dedi. CİHAN
Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Tecno Spark 10 Pro
Tecno Spark 10 Pro "PUBG Mobile" Kaç FPS Veriyor? 2023