Arıtma çamuruna güneş enerjili kurutma

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü'nün Menderes Havza Atık Su Arıtma Tesisi'nde yılda 2 bin ton arıtma çamuru güneş enerjisiyle kurutuluyor

Arıtma çamuruna güneş enerjili kurutma
Arıtma çamuruna güneş enerjili kurutma
Bu içerik 687 kez okundu.
Reklam

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü'nün Menderes Havza Atık Su Arıtma Tesisi'nde yılda 2 bin ton arıtma çamuru güneş enerjisiyle kurutuluyor. 2014 yılı Nisan ayında hizmete giren tesiste, yenilenebilir enerji kullanımı ile 20 ayda 1.3 milyon liralık nakliye tasarrufu sağlandı.


Güneş enerjili çamur kurutma tesisini hayata geçiren İZSU, şimdi Torbalı, Ürkmez ve Bergama'da yeni solar çamur kurutma tesisleri kuracak. Menderes Havza Atık Su Arıtma Tesisi içinde yer alan “Solar Çamur Kurutma Tesisi"nin tüm Türkiye'ye örnek olduğunu, hemen hemen her ay diğer illerden büyükşehir belediyelerinin veya arıtma çamuru oluşturan işletmelerin tesisi ziyaret ettiklerini belirten İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, “Tesisimiz günde 5.5 ton, yılda 2 bin ton arıtma çamurunu kurutma kapasitesine sahip. Çamurlar yazın 4-5, kışın ise 10-12 günde yüzde 97 oranına kadar kuruyor. Bu oldukça başarılı bir kurutma performansı. Bunda tesisin dizaynı, iyi işletilmesinin yanı sıra İzmir'in güneşli gün sayısının fazla olmasının da rolü büyük" diye konuştu.


Kurutulan çamurların çimento sanayinde ek yakıt olarak kullanıldığını, tarımda gübre olarak kullanılmasına ilişkin Ege Üniversitesi ile yapılan çalışmanın ise sürdüğünü vurgulayan İZSU yetkilileri, "İZSU Genel Müdürlüğü olarak diğer arıtma tesislerimizde de solar çamur kurutma tesisleri yaparak çamur miktarımızı azaltmayı planlıyoruz. İlk etapta Doğanbey -Ürkmez, Bergama ve Torbalı arıtma tesislerinin bulunduğu yerde bu çalışmayı gerçekleştireceğiz" dedi.


1600 metrekarelik alana kurulan sera sisteminde yılda 2 bin ton yaş çamur kurutulabiliyor. Böylelikle çamurun kurutulmasında yenilenebilir bir enerji kaynağı olan güneşin kullanılması ile taşıma ve çamur kurutma maliyetlerinden büyük oranda tasarruf sağlanmış oluyor.

Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Penceremden Göz Göze Ne Zaman Yayınlanacak?, Çıkacak ve Gelecek? 2023
Tecno Spark 10 Pro
Tecno Spark 10 Pro "PUBG Mobile" Kaç FPS Veriyor? 2023