Reklam
Siyez ekmeği tüketimi arttı

Siyez ekmeği tüketimi arttı

YAŞAM - 2017-04-22 22:52:26 Bu içerik 2749 kez okundu.

Türkiye’nin Kastamonu şehrin de yapılan kromozon sayısı değişmeyen “Buğdayların atası olarak sayılan Siyez buğdayı ile ve bundan yapılan ürünler son dönemlerde büyük talep görüyor. Bursa’da altıncısı düzenlenen Kastamonu günlerin de Siyez buğdayı ve bundan elde edilen un,bulgur,ekmek,mantı,tarhana,erişte gibi ürünlerin sergilendiği stantlar halk tarafından büyük ilgi görüyor. Kendi arazilerin de ekip biçtikleri buğdayları unlu Mamül olarak üretip Kastamonu da sunuluyor.

Siyez buğdayı şu anda Türkiye de Kastamonu yöresin de özellikle Taşköprü, İhsan Gazi, Devre Kani, Seydiler ilçelerinde yetişmektedir. On iki bin yıllık tarihi geçmişi olan Siyez buğdayının içinde on dört kromozon bulunmaktadır. Bu buğdayın genetiği değişmemiş organik bir üründür. Canan Karatay’ın tavsiye ettiği ekmek bu ekmektir. Siyez’in en güzel ürünlerinin biri de bulgurdur. Undan ise ekmek, erişte, mantı, poğaça yapılıyor. Siyez buğdayından yapılmış olan ekmekler Türkiye’nin her bölgesine gönderiliyor.

Talepler çok fazla üreticilerin bir çoğunluğu şehir dışına talep yetiştirmek için uğraşıyorlar. Siyez bulguru anne sütünü de arttırıyor. İçinde sayısız çeşitli mineral ve Gluten çok az olan bir üründür. Türk halkının nümüzde ki tarihlerde de tek yiyebileceği Siyez’dir.

Türkiye’nin bir çok şehrine Siyez ekmeği gönderilmektedir. Şeker oranı da düşük olduğu için ve küflenmeye karşı dayanıklı geç bayatlayan bir ekmektir. Ekmek taleplerinin yoğun olması nedeni ile çiftçilerimiz arazilerine Siyez, ekmeğe başladılar.

Sende Yorumla...
DİĞER HABERLER