Reklam
AK Parti Genel Sekreteri Gül: Başkanlık sistemi tek adamlık değildir

AK Parti Genel Sekreteri Gül: Başkanlık sistemi tek adamlık değildir

AK Parti Genel Sekreteri ve Gaziantep milletvekili Abdülhamit Gül, Türkiye’nin yeni bir sivil anayasaya ihtiyacı olduğunu ve başkanlık sisteminin tek adamlı bir sistem olmadığını söyledi

SİYASET - 2016-03-13 16:54:58 Bu içerik 1350 kez okundu.

AK Parti Genel Sekreteri ve Gaziantep milletvekili Abdülhamit Gül, Türkiye’nin yeni bir sivil anayasaya ihtiyacı olduğunu ve başkanlık sisteminin tek adamlı bir sistem olmadığını söyledi.


Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi’nde Türkiye Gençlik Vakfı Gaziantep Şubesi tarafından '28 Şubat ve Yeni Anayasa' konulu konferans düzenlendi. Konferansa; Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, AK Parti Genel Sekreteri ve Gaziantep milletvekili Abdülhamit Gül, Emniyet Müdürü Erhan Gülveren, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, öğrenciler ve davetliler katıldı. Konferansta konuşan Abdülhamit Gül, mevcut anayasa ile Türkiye’nin yol almasının mümkün olmadığını söyledi. Ülkenin yeni bir sivil anayasaya ihtiyacı olduğunu belirten Gül, şunları dedi:


"Anayasa ile ilgili Türkiye’de anayasayı hep darbeciler ya da Avrupa istedi diye birtakım değişiklikler yapılmış. Kısmi pansuman yapılmış, ama pansuman tedavilerle yol almamız artık imkansız. Türkiye’nin sivil bir anayasaya acilen ihtiyacı var ve bu sivil anayasayı gerçekleştirmek bütün siyasi yetkililerin vebalidir. Biz Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na oturduğumuz da CHP’li üyeler 'Ya sizin ne haddinize? Bilmezsiniz. Yeni bir anayasayı yapabilir misiniz? Böyle bir şeye nasıl cüret edersiniz?' diyorlardı. Biz de diyoruz ki 5 tane generalin yaptığı anayasa, anayasa oluyorsa 550 milletvekili yapınca bu anayasa olmuyor mu? Bunu siyasilerin söylemesi ne büyük talihsizlik dediğimiz de tabi ki CHP’nin durduğu yer vesayetçilerin ve darbecilerin yeri. CHP neden darbecilerin yanında yer alıyor biliyor musunuz? Çünkü halkın oylarıyla sandıktan iktidara gelemeyeceğini bildiği için darbecilerle beraber paraşütten inip, 'Nasıl iktidar olabilirim' diye düşünüyor. Bu siyasetçi için, siyasiler için en büyük ayıptır, en büyük talihsizliktir. Bu darbe anayasası ile Türkiye’nin yürümesi Türkiye’ye büyük bir ayıptır. Burada bizim görevimiz artık mevcut anayasa, darbeci olan anayasa yeni bir sivil anayasaya dönüşmek zorunda. Tüm Türkiye’yi dinledik. 30 bin sivil toplum kuruluşunun görüşleri var. Bunlar üzerine çalışmalarımızı yapıyoruz. İnşallah bir ay sonra AK Parti olarak yeni anayasa önerimizi kamuoyuna sunacağız ve en yakın sürede de meclise, genel kurula getireceğiz."


BAŞKANLIK SİSTEMİ TEK ADAMLI BİR SİSTEM DEĞİLDİR


AK Parti’nin milletin patron olduğu bir sistemi istediğini ve başkanlık sisteminin tek adamlı bir sistem olmadığını kaydeden Gül şöyle devam etti:
"Şu andaki anayasada insan merkeze alınmamıştır, insanı merkeze alan bir anayasa yapacağız ve milletle devleti ayıran bir anayasa anlayışı vardı. Millet burada devleti ötede konumlandıran bir anayasa anlayışı vardı. Biz milletle devleti bütünleştiren, yan yana getiren bir anayasa üzerinde çalışmamızı yapıyoruz. Yargının bağımsız olduğu, yürütmenin etken olduğu bir sistem öneriyoruz. Burada da önerdiğimiz sistem başkanlık sistemidir. Kılıçdaroğlu demiş ki; 'Anayasanın ilk 4 maddesine elletmeyiz, müdahale ettirmeyiz.' Sen bizim önerimizi dinlemedin ki. Masada oturdun 3’üncü toplantıda kaçtın gittin. Önce masada otursaydın bizim önerimizin de ne kadar demokrasi ne kadar sivil, ne kadar bu ülke için zaruri olduğunu sen de anlardın eğer gerçekten önyargılardan uzak olsan ve bizim önerimize de destek olurdun. Ama diyor ki; 'AK Parti patronlu başkanlık istedi.' Bizim istediğimiz sistem, patronun millet olduğu bir sistem. Başkanlık sistemi asla tek adamlık değildir, otoriter değildir, çünkü millet isteyince bir daha seçer ya da seçmez. Seçilmesi de belli bir süreyle kısıtlı. 2 dönem sonra bir daha seçilemiyor. Bu mu tek adamlık? Tek adamlık diyorsan kendi tarihine döneceksin, tarihine bakacaksın."

 

 

Sende Yorumla...
DİĞER HABERLER